Volledig scherm
Het lesbische boerenbruidspaar in Riel. © Willem de Volder

Lesbisch boerenbruidspaar laat 'mannenbolwerk' Kruikenstad zien hoe het ook kan

UPDATERIEL - Lientje Ronselèèr en Daantje van ut Koningshofke vormen in Kaaiengat (Riel) het Kaaienpaar, het boerenbruidspaar. De Rielse Carnavals Stichting De Kaaien geeft met de twee dames een knipoog naar de mannencarnavalsbolwerken in Kruikenstad (Tilburg) en de regio.

Het Kaaiengat heeft met carnaval een roze tintje. De pikante geruite bloesjes, ‘eigen makelij’, die Lientje (Angeline Slors) en Daantje (Daniëlle Serné) dragen, zijn een voorbode van het roze carnavalskarakter. Ook de roze handschoentjes en klompen van de bruidsmeisjes Nikki Kouwenberg en Evi Verhoeven zijn een duidelijke verwijzing naar de geaardheid van het boerenbruidspaar.

Nee, ze doen niet alsof. Lientje valt op vrouwen én mannen en Daantje op vrouwen. ,,We zetten ons niet af tegen de gevestigde orde. Wel willen we duidelijk maken dat het goed is om te laten zien wie je bent. Man-man, vrouw-vrouw of man-vrouw het maakt niet uit. Mensen moeten meer ‘open minded’ zijn.” In het dagelijks even zijn de twee overigens geen stel.

Volledig scherm
Kaaiengat, ofwel Riel, heeft dit jaar een lesbisch paar bij de boerenbruiloft. © Willem de Volder/BD

De dames werden door Franco Lemans van Café Kerkzicht gevraagd om op een ludieke invulling te geven aan de boerenbruiloft tijdens carnaval. ,,Dat carnavalsonderdeel blazen we na vijf jaar afwezigheid nieuw leven in met een invulling, die perfect aansluit bij ‘onze’ Prinses Desirée en de elf vrouwen in haar raad. Maar het wordt geen Gay Parade”, haast hij zich te zeggen.

Wennen

Beide dames wonen al vele jaren in Riel. Het carnavalsfeest is hen niet vreemd. De van huis uit Rotterdamse Angeline geeft aan dat ze al jaren fanatiek carnaval viert maar dat ze in het begin wel heeft moeten wennen aan het feest. ,,Het zal wel een andere carnavalsmaandag worden dan voorgaande jaren”, kijkt Daantje vooruit.

Vrijdagavond wacht hen een ‘vrijgezellenfeest’ met familie en vrienden en zaterdag maken het boerenbruidspaar en de bruidsmeisjes op de platte kar deel uit van de carnavalsoptocht in Kaaiengat. Ze worden voorafgaand aan de optocht om 12.30 uur door Prinses Desirée in de onecht verbonden. Dinsdag wordt de ‘onecht’ ontbonden en hebben Angeline en Daniëlle de boerenbruiloft in Kaaiengat een bijzondere invulling gegeven.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.