Volledig scherm
Stijn Hilgers bij De Flaes in Esbeek, een van de graasplekken voor zijn schapen. Beeld uit de documentaire Schapenheld. © Ton van Zantvoort

Lovende reacties op Twitter over Brabantse Stijn in documentaire Schapenheld: ‘bijzonder mooi, maar ook zeer triest’

GOIRLE - Dagelijks met je schaapskudde trekken over de Brabantse heide. Het lijkt een idyllisch leven, maar niets is minder waar. In de documentaire ‘Schapenheld’ staat de Goirlese Stijn Hilgers met zijn schapen centraal. Stijn loopt tegen allerlei problemen van deze tijd aan, terwijl schaapherder een eeuwenoud beroep is. Volgens kijkers een prachtige, maar ook zeker trieste documentaire.

In de documentaire zien we het drama rondom schaapherder Stijn en zijn kudde zich als vanzelf ontwikkelen. Zo zijn er problemen met schapen die poepen in een dorp, boetes van minimaal 300 euro, ongeduldig verkeer, klagers en norse agenten. 

Kijkers waren vol lof over de documentaire. ,, Interessante docu. Mooi gefilmd, triest verhaal", laat Niels-Peter Foppen weten op Twitter. Nicole keek de aflevering terug: ,,Wat een gezeur over die schapenkeutels zeg! Mensen zijn echt niet goed snik meer tegenwoordig. Mooie docu, maar wel verdrietig ook.”

Regisseur Ton van Zantvoort leerde Stijn tien jaar geleden kennen, toen hij een korte documentaire over hem maakte. Door de jaren heen merkte Van Zantvoort hoe de ontspannen en opgewekte herder steeds een korter lontje kreeg en verbitterd raakte. Schapenheld werd maandagavond uitgezonden op Nederland 2 en trok 272.000 kijkers. 

Tilburg e.o.