Volledig scherm
Will Verheijen baalt dat hij van de gemeente Goirle zijn bouwsels en de kabelbaan, waarmee op de achtergrond kleinkinderen Luuk en Myrthe spelen, moet afbreken. © Beeld Werkt

Luuk (5) in tranen omdat Goirle zijn grote 'illegale' boomhut en kabelbaan wil slopen

RIEL - Dat ze er zonder vergunning staan, erkent de familie Verheijen grif. Maar dat hun kabelbaan en hut in een Riels bos na jaren weg moeten van de gemeente Goirle... ,,Een harde conclusie."

Het huilen staat Luuk nader dan het lachen. Niet omdat hij het enorm koud heeft en de regen met bakken uit de hemel valt, maar omdat 'zijn boomhut' en de daaraan verbonden kabelbaan van de gemeente Goirle moeten worden afgebroken. 'Illegaal' schrijft de gemeente in een brief, die onlangs bij Will en Annelies Verheijen in hun woonplaats Ulicoten op de deurmat viel. 

Daarin staat dat ze behalve de palenhut met kabelbaan ook het schuilhok in de vorm van een pipowagen voor opslag van gereedschap en wat tuinmeubilair en het houthok moeten verwijderen. In hun bosperceel, waarin ook een 4000 jaar oude grafheuvel ligt, geven ze uitleg. Luuk (5) is meegekomen om het plezier dat hij en zijn zus Myrthe (8) hebben in opa's bos extra te onderstrepen.

Niemand in de weg

Will en Annelies Verheijen zijn sinds 2006 eigenaar van het bosperceel, dat ligt tussen Landgoed De Hoevens (de natuurbegraafplaats) in Alphen en het voormalige schijnvliegveld 'Kamerun' van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, nabij De Kiek in Riel. ,,Alle opstallen zijn opgetrokken uit natuurlijke materialen. Bovendien ze staan hier niemand in de weg. Sterker nog, behoudens mountainbikers en wat wandelaars komt hier niemand." Niet helemaal waar, zo blijkt tijdens het gesprek. Het is de tweede kabelbaan die Verheijen eigenhandig bouwde, de eerste werd gestolen. Ook werd er op de weg langs het bosperceel drugsafval gedumpt en in het aanpalende maisveld stonden hennepplanten.

Zaken die voor Will Verheijen en zijn familie de pret niet drukken. Hij vindt er gemiddeld drie keer per week zijn vertier. De familie geniet er in weekenden en vrije dagen van de rust en van de spelende kleinkinderen. De gemoedstoestand van Will en Annelies Verheijen werd onlangs op een feestje verstoord. ,,Er werd verteld dat een toezichthouder de opstallen was opgevallen. Het zat me niet lekker, maar dacht 'dat zal wel overwaaien'. Totdat de brief van de gemeente Goirle binnen viel. Veiligheid en handhaving waren de onderbouwing voor het afbreken van de illegale opstallen. Voor 5 maart moet alles afgebroken en afgevoerd zijn."

Natuurlijk weet Verheijen dat er geen vergunning voor de opstallen is aangevraagd. Hij informeerde al bij de Rechtswinkel naar mogelijkheden om te ontsnappen aan de maatregel. ,,Er moet eerst een dwangmaatregel worden opgelegd om bezwaar te kunnen maken. Dat gaat veel energie kosten. Van de wet gaan we het niet winnen."

Volledig scherm
© Beeld Werkt
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.