Volledig scherm
Joris en Moniek Duijsters bij de boom die inmiddels dus is verdwenen. © Beeld Werkt

Ook hoogste rechter zegt: kapvergunning voor eik in Goirle is terecht geweigerd

GOIRLE/DEN HAAG - Ook de Raad van State vindt dat de gemeente Goirle het recht had om een kapvergunning te weigeren aan de familie Duijsters. Dat heeft het hoogste bestuursorgaan in Den Haag deze woensdag bekend gemaakt. De eik stond op een perceel aan de Dr. Keyzerlaan. 

Een van de redenen waarom Goirle een kapvergunning had moeten afgeven, aldus de familie Duijsters, is vanwege het gelijkheidsbeginsel. De gemeente heeft namelijk wel een vergunning afgegeven om vier bomen om te doen verderop in de straat om een carport te kunnen bouwen. Dat argument gaat niet op want op dat adres waren geen alternatieven mogelijk, schrijft de Raad van State. 

Die zijn er op het perceel van Duijsters wel, vindt de gemeente. De eik moest plaatsmaken voor een overdekt terras, maar dat kan ook op een andere plek worden gebouwd. Het huis van de familie Duijsters is in aanbouw. Bij de voorbereidingen van de bouw is de eik in afwezigheid van de familie Duijsters onherstelbaar beschadigd. Daarna moest hij wel worden gekapt en heeft de gemeente inmiddels op precies dezelfde plicht een herplantplicht opgelegd. Daarover heeft Duijsters nog een procedure lopen bij de rechtbank in Breda. 

Tilburg e.o.