Volledig scherm
Stock bd Raad van State © Ad de Koning/ED

Organisator van Goirlese snuffelmarkten gepikeerd over Bibob-vragenlijst

DEN HAAG/GOIRLE - Een Tilburgse organisator van snuffelmarkten in Goirle verzet zich bij de Raad van State tegen de gemeente Goirle, die hem sinds 2017 geen vergunning meer wil geven voor snuffelmarkten.

De man en zijn vennoot moeten eerst een Bibob-vragenlijst invullen, zo wil de gemeente. Goirle stelt die voorwaarde na een tip van de officier van justitie. Die kwam begin 2017 bij de gemeente binnen. De officier van justitie geeft zo'n tip als de betrokkene gelinkt kan worden aan strafbare feiten. Het kan ook zijn dat iemand in zijn omgeving zich bezig houdt met louche zaakjes. 

Goirle wil weten of het rond de snuffelmarkten zuivere koffie is. De gemeente heeft de vennoten van het Tilburgse organisatiebureau, dat de Goirlese snuffelmarkten vanaf 2009 regelde, gevraagd binnen vier weken een Bibob-vragenlijst in te vullen. Dat hebben ze niet gedaan. Goirle heeft daarop de vergunningsaanvragen voor de markten in 2017 en 2018 niet in behandeling genomen.

Het bureau stapte naar de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Die verklaarde het beroep in december vorig jaar ongegrond. De zaak ligt nu in hoger beroep bij de Raad van State. De raadsman van het organisatiebureau verklaarde gisteren dat het voor zijn cliënt een principezaak is om de vragenlijst niet te beantwoorden. Uitspraak over zes weken.

Tilburg e.o.