Politie schiet Tilburger (18) in zijn been na achtervolging in Tilburg en Goirle

VIDEO + UPDATEGOIRLE - De politie heeft woensdagnacht een verdachte neergeschoten op de Turnhoutsebaan, in het grensgebied bij Goirle. Het gaat om een 18-jarige Tilburger. Dat gebeurde na een achtervolging, die begon op een industrieterrein in Tilburg. Na urenlang zoeken werd een tweede verdachte opgepakt, een 19-jarige man uit Oirschot. De twee hadden de bestelbus waarin ze reden gestolen, bleek later.

De mannen zaten in een busje dat op de Ringbaan West de aandacht trok van agenten. Het systeem dat nummerplaten registreert, zag dat er iets mis was. Mogelijk was het busje gestolen, wat later ook zo bleek te zijn. Ter hoogte van het industrieterrein Katsbogten bij Tilburg-Zuid kregen ze een stopteken, maar dat werd genegeerd. 

Volledig scherm
Het busje waarin de verdachten reden. Binnen lag onder andere een motorvoertuig. © Toby de Kort

Er volgde een achtervolging, richting Ravels in België en vandaar weer terug naar Goirle. Daarbij probeerde het busje een politiewagen van de weg te drukken op het moment dat die de vluchtwagen wilde inhalen. De politie kreeg assistentie van agenten uit België en een boswachter van Gorp en Roovert.

Ter hoogte van de Turnhoutsebaan in Goirle reed het busje een parallelweg op. Die liep echter dood, waardoor een politiewagen het busje kon rammen. Daarop vluchtten de twee inzittenden. Ze lieten hun busje achter. 

Met spoed naar het ziekenhuis

De 18-jarige Tilburger werd tijdens de vlucht neergeschoten. Hoe vaak en waarom wil de politiewoordvoering niet kwijt. Dat wordt onderzocht door de Rijksrecherche. De man werd geraakt in zijn been. Hij is behandeld door ambulancediensten en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hij zou niet in levensgevaar zijn. 

Zowel de Tilburger als de Oirschottenaar zijn aangehouden. De tweede verdachte wist aanvankelijk te ontkomen. Er is vannacht urenlang naar hem gezocht, onder andere met een helikopter en politiehonden. Na onderzoek kwam de politie erachter dat hij in Oirschot woonde. De 19-jarige man is rond 05.00 uur in zijn eigen huis opgepakt. 

'Man op de weg liggen'

Het doodlopende weggetje waarin de  auto zich klem reed, eindigt bij een woning. De bewoners daarvan werden iets voor 02.00 uur wakker van meerdere knallen. ,,Mijn vrouw maakte mij wakker'', zegt de bewoner. ,,Ik ben gaan kijken en zag een stuk of tien politiewagens met zwaailichten. En ik zag een man midden op de Turnhoutsebaan liggen, met allemaal politie om hem heen.'' 

Weg is nog dicht

De Turnhoutsebaan is donderdagochtend nog dicht voor onderzoek. Politie is onder andere aan het zoeken met honden en metaaldetectors, mogelijk om patronen op te sporen. Weg is dicht tussen rotonde bij de Poppelseweg en die bij Natuurpoort Roovertsche Leij. 

Volledig scherm
Het witte busje vooraan is van de verdachten. De voertuigen erachter zijn van de politie. Op de weg ligt nog bloed van de neergeschoten verdachte. © Hein Eikenaar
Volledig scherm
De politie doet onderzoek op de plaats waar de verdachte is neergeschoten. © Toby de Kort
Volledig scherm
De politie zoekt met metaaldetectors. © Hein Eikenaar
Volledig scherm
Er staan links markeringen op plaatsen waar bewijsmateriaal is gevonden. © Hein Eikenaar
Volledig scherm
De politie doet met veel man onderzoek. © Toby de Kort
Volledig scherm
Politie op de plaats waar de verdachte is neergeschoten. © Toby de Kort
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.