Volledig scherm
Ton van Gool tussen twee van de 47 panelen die geëxposeerd worden. © Willem De Volder

Riel krijgt blik op zijn geschiedenis: honderd jaar kerk Antonius Abt in zeshonderd foto's

RIEL - De kerk Heilige Antonius Abt in Riel bestaat vijfhonderd jaar. Met een expositie van zo'n zeshonderd foto's en kerk gerelateerde documentatie zoals bidprentjes wordt dat onderstreept. 

Ton van Gool is als documentalist de drijvende kracht achter de expositie. Hij stelde met Simon Segers de voorbije drie maanden 47 panelen met foto's en daarbij behorende beschrijvingen samen. ,,We hebben kerk en parochie in de voorbije honderd jaar als leidraad genomen. Zo zijn er panelen met daarop Rielse fraters en nonnen. Ook de uitbreiding van de kerk en de verbouwing van onder meer de kerktoren krijgen volop aandacht." 

Van Gool kent Riel op zijn duimpje, zo blijkt als hij de panelen met daarop de acht pastoors en drie kapelaans toont. Aan elke foto koppelt hij een verhaal. Namen en jaartallen schudt hij uit zijn mouw. Zijn privécollectie omvat zo'n zevenduizend foto's over Riel maar ook boeken, schilderijen en aardewerk. De expositie over kerk en parochie vindt zes woensdagen op rij plaats in de kerk Antonius Abt. 

De opening van de expositie is op 10 juli en gaat samen met Rondje Open Kerk (bezichtiging, stilte, gesprekken). De bezichtigingstijd op de woensdagen tot en met 14 augustus is van 14.00 tot 16.30 uur. Van Gool pakte eerder uit met een expositie van vijfhonderd foto's in de Leybron over 'zijn' Riel.

Tilburg e.o.