Volledig scherm
(Vlnr.) Burgemeester Van Stappershoef geeft de penning aan gildekoning Wim van Dijk en hoofdman Jan Kloks. © Willem De Volder

Schuttersgilde in Goirle ontvangt koninklijke penning

GOIRLE - Het Schuttersgilde Sint Joris in Goirle heeft dit weekeinde een Koninklijke Erepenning gekregen. Burgemeester Mark van Stappershoef reikte die uit tijdens de viering van het 450-jarig bestaan van het gilde.

Het Schuttersgilde Sint Joris is opgericht in 1569 met als oorspronkelijk doel de lokale gemeenschap en kerk te beschermen. In de loop der eeuwen heeft het gilde zich ontwikkeld tot een vereniging die de gildetradities wil handhaven, bevorderen en uitdragen. De bijzondere band met de kerk en gemeente is er nog steeds. Dit is nadrukkelijk zichtbaar bij de installatie van een nieuwe pastoor of een burgemeester.

Aandacht voor jeugd

Verder waakt 'Sint Joris' over de Mariakapel bij het Mill-Hillcollege. Het gilde levert ieder jaar een bijdrage aan de dodenherdenking op 4 mei, de herdenking van de fusillade op 15 augustus en de herdenking van de bevrijding van Goirle op 27 oktober. Speciale aandacht is er van de gildeleden voor de jeugd. Het gilde organiseert jaarlijks activiteiten voor het basisonderwijs, de scouting en het Jeugdvakantiewerk. Om jongeren meer te betrekken bij gildeactiviteiten is enkele jaren geleden een nieuwe discipline ingevoerd: laserschieten. Ook zijn jeugdleden actief als vaandelzwaaier en tamboer. Het gilde doneert ieder jaar geld aan de Stichting Leergeld en aan andere goede doelen in Goirle.

De Koninklijke Erepenning wordt door de koning verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen, waaronder ook sportverenigingen. Net zoals bij de lintjes voor personen, is de erepenning een teken van respect en waardering voor de bijzondere verdiensten van een vereniging. De penning met oorkonde werd zaterdag uitgereikt tijdens de jaarlijkse statiedag van 'Sint Joris'.

Tilburg e.o.