Staken met eigen koffie en brownies voor het gemeentehuis van Goirle

VIDEOGOIRLE - Bescheiden als ze zijn, nemen de leerkrachten van basisschool Den Bongerd in Goirle hun eigen koffie mee tijdens de stakingsactie. Ze vatten even post voor het gemeentehuis vandaag. ,,We willen niet zomaar onze school op slot doen. We willen laten zien dat we staken”, zegt Roos Oprinsen, staker en normaal juf van groep 5.  

Basisschool Den Bongerd is niet de enige school in Goirle die ook echt wil laten zien dat het ‘doekje voor het bloeden’ van Onderwijsminister Arie Slob niet voldoende is. De leraren van De Kameleon, De Bron, De Regenboog uit Goirle en Pendula uit Tilburg hebben zich aangesloten bij hun collega’s van Den Bongerd. Niet dat het gemeentebestuur iets kan doen, maar het gemeentehuis is gekozen als actieplek omdat ‘dat nu eenmaal het politieke hart is van het dorp’, legt Roos Oprinsen uit. 

Volledig scherm
Stakende leraren delen brownies uit. © Kim Spanjers
Volledig scherm
Burgemeester Mark Stappershoef en wethouder Johan Swaans delen stroopwafels uit. © Kim Spanjers

Jonge verslaggevers op pad in hun school 

Bij basisschool Open Hof hebben leerlingen van groep acht en zeven een filmpje gemaakt over hun leraren. Senna (links in beeld in het begin) en Eva interviewen schoolgenootjes en twee leraren. Het team van Open Hof gaat voor een deel naar de Effenaar in Eindhoven om actie te voeren, de andere helft blijft op school.  

Bij Den Bongerd lossen ze het nog allemaal op hoor, verzekert Roos Oprinsen. ,,We komen nu op het punt dat we geen invallers mee hebben. Soms staan onderwijsassistentes voor de klas. Terwijl die er eigenlijk zijn om kinderen soms extra aandacht te geven. We leveren dus in op de kwaliteit.”

Volledig scherm
Lerarenstaking Goirle © Kim Spanjers
Volledig scherm
Lerarenstaking Goirle © Kim Spanjers
Volledig scherm
Lerarenstaking bij het Goirlese gemeentehuis. © Kim Spanjers

Tilburg e.o.