Schaapsherder Stijn Hilgers heeft zijn Kempische schapen vaarwel gezegd.
Volledig scherm
Schaapsherder Stijn Hilgers heeft zijn Kempische schapen vaarwel gezegd. © Jeroen van Eijndhoven/BeeldWerkt

Stijn Hilgers ruilt Brabantse schapen voor Franse koeien in: 'Herderscultuur ga ik missen als kiespijn'

VIDEOGOIRLE - ,,Brabant missen we, maar Nederland en de herderscultuur aldaar kunnen we missen als kiespijn." Met die woorden heeft Stijn Hilgers afscheid genomen van zijn schaapskudde. 

Samen met zijn vrouw Anna gaat hij koeien melken en kaas maken in het pittoreske dorpje Nexon, vlakbij Limoges in hartje Frankrijk. ,,Niet meer herderen, geen agro-pastoraal leven meer, maar wel biologisch", laat Hilgers vanuit Frankrijk weten. Het schaap zegt hij niet definitief adieu: ,,Over een jaar willen we een schapenmelkerij gaan uitbaten. Als het meezit, gaan we wodka maken van de wei die over blijft."

Hilgers maakt er geen geheim van ook met een baalgevoel Brabant te hebben verlaten. ,,Ik vind het jammer dat in Brabant niet lukte wat wij wilden. Wij baalden zo van onze collegae, die zich ontpopten als niets ontziende alles opslokkende concurrenten."

Reactie op artikel bd.nl
Volledig scherm
Reactie op artikel bd.nl © Facebook Stijn Hilgers

Marktwerking

Volgens Hilgers gaan traditionele, ecologisch geïnspireerde schaapherders zoals hij er een was onder de marktwerking van kortlopende contracten gebukt. Zo kreeg hij in 2015 van Brabants Landschap te horen dat het op de Regte Hei bij Riel met een andere herder verder wilde. 'Schapenboeren', typeerde Hilgers zijn concurrenten. ,,Projecten worden voor mijn neus weggekaapt door ondernemers die schapen met dieselwagens door het land slepen."

Hilgers' bedrijf voor slow food producten heette Schapenheld. Boerderij D'n Ooievaarsnest aan de Goorstraat in Goirle was de basis. De website van Schapenheld is nog in de lucht, maar de agenda vermeldt geen evenementen meer. 

De boerderij in Nexon.
Volledig scherm
De boerderij in Nexon. © Stijn Hilgers
Reactie.
Volledig scherm
Reactie. © Facebook Stijn Hilgers

Tilburg e.o.