Volledig scherm
Het arrestatieteam valt binnen in de manege Platinum Stable in Riel. De melding van een gijzeling die er aan de gang zou zijn, bleek later vals. © Toby de Kort

Zakelijk conflict ging aan 'gijzeling' Riel vooraf: 'Ze willen me failliet hebben'

RIEL - Een zakelijk conflict lijkt de achtergrond te zijn van de valse melding van een gijzeling bij het paardenbedrijf Platinum Stable in Riel. De politie viel uiteindelijk het bedrijf aan de Gilzerbaan maandagavond binnen nadat ze urenlang de situatie hadden geobserveerd. De melding was dusdanig serieus dat de politie met onder andere een arrestatieteam en een helikopter uitrukte.

Heel veel wil de woordvoerder van de politie niet kwijt. ,,Wat ons betreft ging het hier gelukkig om een loos alarm. Ongetwijfeld zat daar iets achter, dat zou een zakelijk conflict kunnen zijn, maar daar kunnen we nu niets over zeggen.”

De eigenaar van Platinum Stable, Chris Wilaras, laat vanuit Indonesië weten dat hij ‘geen flauw idee heeft’ wat er precies is gebeurd. Hij weet wel dat een conflict met Stal De Brouwer compleet uit de hand is gelopen. ,,Alles is nagekeken en er is niets gevonden. Het waren De Brouwers die de politie stuurde." 

In de haren

Volledig scherm
Vlnr. Michelle van Lanen, instructeur en ruiter Tommie Visser en stalmanager Robin Geelen op de splinternieuwe binnenbaan van de manege in 2014. Geen van drieën werkt er nog. © Jeroen de Jong / PVE

Die beschuldiging komt niet helemaal uit de lucht vallen. Al maandenlang - sinds de familie De Brouwer aankondigde te vertrekken bij Platinum Stable in Riel - vliegen de twee elkaar in enkele vakbladen over paarden in de haren. Wilaras had Stal De Brouwer ingehuurd om het bedrijf te runnen. 

De Nederlandse paardenfamilie zegt nu dat Wilaras de zaak heeft belazerd en dreigde met een faillissementsaanvraag. Wilaras spreekt over een strop van minstens 3 miljoen euro. ,,Ze willen me failliet hebben om het bedrijf goedkoop over te kunnen nemen. Maar ik geef nooit op.” De familie De Brouwer liet in een eerste reactie weten te worden bedreigd vanuit Platinum Stable. Dinsdag was De Brouwer niet meer bereikbaar.

Schuldeisers

Al jarenlang is Platinum Stable onderwerp van discussie. Zo hebben drie schuldeisers in maart 2016 beslag laten leggen op delen van het bedrijf. Uiteindelijk is dat allemaal opgelost, maar er zijn meer bedrijven die klaagden over de slechte betalingen door Wilaras.

Vlak na de opening van het bedrijf in 2014 werd bekend dat er van alles zonder de juiste vergunningen was gebouwd. Van een bouwstop trok Wilaras zich niets aan en uiteindelijk heeft de gemeente via een ontheffing in het bestemmingsplan de zaken kunnen legaliseren. 

Pikant detail daarin is dat toenmalig burgemeester Machteld Rijsdorp inging op de uitnodiging om de opening te verrichten. Het bedrijf was toen in feite nog niet gelegaliseerd en dat was bekend bij de gemeente. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.