Volledig scherm
Politie-onderzoek in Esch vlak na de moord. © Ron Magnée

11 jaar cel voor verdachte (28) van moord op Syriër uit Esch

ESCH - De Syrische vluchteling die in november 2014 in Esch zijn landgenoot Rachid Dardari doodde en daarna verbrandde, krijgt 11 jaar cel. De rechtbank acht bewezen dat de man Dardari opzettelijk heeft gedood en daarna zijn lichaam verbrandde in een bos in Boxtel.

Het slachtoffer werd in november 2014 brandend gevonden in het bos Sparrenrijk in Boxtel. Eerder werd 12 jaar cel geëist tegen de verdachte. De rechtbank acht niet bewezen dat er sprake was van voorbedachte rade. Maar tijdens de worsteling die midden in de nacht in de Essche huiskamer ontstond, was het volgens de rechters wel degelijk zijn plan om Dardari te doden. De verdachte had een liefdesrelatie met de vrouw van het slachtoffer.

Bekentenis
De 28-jarige verdachte zit sinds februari vorig jaar vast. De 28-jarige verdachte bekende begin april van vorig jaar al dat hij de 46-jarige man in brand had gestoken. De man heeft in afgetapte gesprekken toegegeven dat het 'wel degelijk de bedoeling was' dat het slachtoffer zou sterven. De zoon van Dardari verklaarde dat de verdachte al eerder zou hebben gezegd dat hij Dardari zou vermoorden en in brand steken. De verdachte ontkent dit.

Gezicht
Een wandelaar vond het brandende lichaam van de man uit Syrië destijds in het bos in Boxtel. Hij was overleden toen de politie arriveerde. De politie kwam de identiteit van de man pas na een week op het spoor na tips. Die kwamen binnen toen foto’s van het gezicht van de dode man op internet en televisie werden getoond. Het slachtoffer was niet als vermist opgegeven.

Geheime relatie
Begin februari vorig jaar werden de echtgenote en de mannelijke verdachte gearresteerd. Ze hadden een geheime relatie, zo bleek. Beiden hebben volgens hun advocaten verklaard dat de man de moord heeft gepleegd en de vrouw boven lag te slapen, net als de drie kinderen van de familie.

Bekijk ook het vonnis.

Boxtel e.o.