Volledig scherm
Adviseur Roel Augusteijn aan het woord. Op de voorste rij gedeputeerde Annemarie Spierings, het Haarense raadslid Sten Reijnen en burgemeester Jeanette Zwijnenburg (vlnr). © Marc Bolsius

Adviseur Augusteijn: ‘Delen van gemeente Haaren ook naar Tilburg en Heusden'

DEN BOSCH - De gemeente Haaren kan per 1 januari 2020 verdeeld worden over vijf buurgemeenten: Boxtel, Vught, Oisterwijk, Tilburg en Heusden. Om die streefdatum te halen krijgen Haaren, Boxtel, Vught en Oisterwijk in november 2019 extra gemeenteraadsverkiezingen.

Dat is de eindconclusie van extern adviseur Roel Augusteijn die dinsdagavond op het provinciehuis in Den Bosch zijn toekomstvisie voor Haaren schetste tegenover de betrokken gemeentebesturen en inwoners van Haaren.

Geen extra verkiezingen
Heusden komt plots als vijfde fusiegemeente in beeld met het oog op een aangrenzend deel van de Loonse en Drunense Duinen. Hiervoor is enkel een grenscorrectie voldoende en dat geldt ook voor Tilburg waartoe Biezenmortel gaat behoren. Daarom zijn in beide gemeenten geen extra verkiezingen nodig. De dorpen Haaren, Esch en Helvoirt worden dan opgesplitst over respectievelijk Oisterwijk, Boxtel, Vught. Daarmee wordt de gemeente Haaren, die twintig jaar geleden ontstond, niet zoals verwacht in vieren maar in vijven gedeeld. De betrokken gemeenteraden moeten hier dan mee instemmen en ook Den Haag moet hierin meegaan.

De gemeenteraad van Haaren zal de regie gaan voeren, wat de adviseur betreft. De provincie heeft een ondersteunende rol en zal tot de zomer van 2017 de herindeling begeleiden. Ook wil Augusteijn dat inwoners ondersteund worden om ze betrokken te houden bij deze opsplitsing. In januari 2018 nemen de gemeenteraden dan een besluit over het herindelingsontwerp.

Rapport
Zo staat in het definitieve rapport van oud-gedeputeerde Roel Augusteijn die door de provincie als extern adviseur werd aangesteld om vaart te zetten achter de gemeentelijke herindeling in Haaren. Op 1 december begon hij aan zijn klus die hij twee maanden sneller afrondde dan verwacht. Om tot zijn oordeel te komen sprak hij met inwoners van de vier kernen, gemeentebesturen, en ook Belangengroep Toekomst Haaren.

​Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66) gaf net als Augusteijn desgevraagd al te kennen als streefdatum voor het opsplitsen van Haaren 2020 een haalbare optie was. Beiden willen de vaart erin houden.

Volledig scherm
Roel Augusteijn presenteerde zijn advies dinsdagavond voor veel publiek op provinciehuis in Den Bosch. © Marleen Duijff
Volledig scherm
Het rapport van Augusteijn, ook te lezen via links in dit artikel.

Boxtel e.o.