Juul, Sam en Liam (vlnr) zijn drie van de 28 kinderen die al mogen vissen in de vijver achter de Lambertuskerk in Haaren.
Volledig scherm
Juul, Sam en Liam (vlnr) zijn drie van de 28 kinderen die al mogen vissen in de vijver achter de Lambertuskerk in Haaren. © jan zandee/fotoburo bolsius

Alleen Haarense jeugd mag vissen in vijver achter Lambertuskerk

HAAREN - Een beetje verstopt achter de 104-jarige Heilige Lambertuskerk in Haaren ligt een pluk natuur die de gemeente nadrukkelijker in het spotlicht gaat zetten. De eerste stap daartoe: een officieuze visvergunning voor kinderen tot 15 jaar. Om het buitenspelen te stimuleren. 

In het hart van Haaren loopt achter de kerk een pad richting nieuwbouw en een bosschage met twee vijvers. Dat was voorheen particulier bezit van de familie Termeer, een boomgaard met fruitbomen. In de jaren zestig is er een zwemvijver aangelegd, voor de kinderen van de grondeigenaar en hun vriendjes. Zwemen in de zomer, schaatsen in de winter. 

Het gebied is nu van de gemeente Haaren en die heeft het ‘Natuurproject Achter de kerk’ gedoopt. Het biedt groen, halfverharde schelpenpaadjes, een oude zwemvijver, wadi’s, een poel, retentievijver en de Ruijsbossche waterloop. Kinderen kunnen er - met een visverklaring - in de oude retentievijver op onder meer snoek, giebels en spiegelkarpers vissen. ,,We juichen het namelijk toe als kinderen in de natuur bezig zijn en lekker bewegen", zegt een woordvoerster. 

Ook stelt zij: ,,We gaan het hele natuurgebied achter de kerk samen met vele organisaties en vrijwilligers mooier maken". Bijvoorbeeld door het terrein toegankelijker te maken, bankjes te plaatsen en de biodiversiteit te verbeteren. In het voorjaar moet project Achter de kerk afgerond zijn. Er volgt nog een informatiebijeenkomst voor bewoners.