Volledig scherm
© Peter de Bruijn

Bijna diepterecord voor Leyetocht in Helvoirt

HELVOIRT – 1002 deelnemers hebben zondag meegedaan met de 39ste Leyetocht. Het is volgens voorzitter Christ Pijnenburg de laatste 36 jaar niet voorgekomen dat er zo weinig mensen de regionale toertocht met start en finish in Helvoirt hebben gefietst.

,,Het komt vooral door de slechte weersvoorspellingen”, aldus Pijnenburg. ,,Het is voor onze vrijwilligers jammer. Meer kan ik er niet over zeggen.”

De tiende ATB Leyetocht trok zaterdag 1032 mountainbikers, van wie 385 deelnemers de jubileumeditie van 75 kilometer reden. Het is niet bekend of de mountainbiketocht over die afstand een blijvertje wordt tijdens het Leyetochtweekeinde. ,,Dat moeten we nog evalueren”, aldus Pijnenburg.

Twee evenementen
De Leyetocht en het paardensportevenement ‘Outdoor Helvoirt’ werden dit jaar in hetzelfde weekeinde gehouden. ,,Dat is in 2017 en 2018 ook het geval. Ik vind het jammer”, aldus de voorzitter van de Leyetocht. ,,We vissen bijvoorbeeld in dezelfde vrijwilligersvijver. Een voorbeeld zijn de verkeerregelaars of EHBO-ers. Die kunnen simpelweg niet op twee plekken tegelijk zijn.”

Pijnenburg vervolgt: ,,Het is vervelend, maar wij kunnen ‘outdoor’ niet dwingen een andere datum te kiezen. Wij hebben onze toertochtkalender. Zij hebben hun paardensportkalender.”

Volledig scherm
Het 'Hart van Brabant'paviljoen bij HelvoirThuis was zondag leeg en zaterdag heel vol. © Peter de Bruijn
Volledig scherm
© Peter de Bruijn

Boxtel e.o.