Volledig scherm

Brabant scoort hoog in top tien rijkste gemeenten

DEN BOSCH - Haaren, Oirschot, Reusel-De Mierden en het inmiddels opgeheven Maasdonk staan in de top 10 van rijkste gemeenten van Nederland. Hier wonen naar verhouding veel ouderen, die gedurende hun leven een flink vermogen hebben opgebouwd, aldus het CBS. Met een doorsnee vermogen van 250 duizend euro was Laren de meest welgestelde gemeente van Nederland.

Het gemiddelde Nederlandse huishouden had vorig jaar een vermogen van 19.000 euro. Dat was evenveel als in 2013. Voor het begin van de crisis had een gemiddeld huishouden 47.000 euro te besteden. Tussen 2008 en 2013 daalde dat naar 19.000 euro. Dat is een achteruitgang van 60 procent.

Vermogen

Het vermogen van huishoudens wordt berekend door te kijken naar alle bezittingen. Vervolgens worden alle schulden daarvan afgetrokken. Het belangrijkste bezit van een Nederlands huishouden is veelal het huis. Daarna volgen bankrekeningen. De hypotheek is de belangrijkste schuld. Volgens het CBS zijn er minder huishoudens dan in 2013 die meer schulden dan bezittingen hadden.

De armste gemeente is Lelystad met een gemiddeld vermogen van 1600 euro. Ook de huishoudens in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben over het algemeen niet veel geld. Daar wonen veel jongeren, uitkeringsgerechtigden en allochtonen.
Het aantal miljonairs is gestegen. In 2014 waren er 157.000 huishoudens die minstens een miljoen euro bezaten. Dat was 6000 meer dan een jaar eerder.

Bekijk hier een aantal graphics van vermogens van huishoudens in Nederland

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen geeft een toelichting bij het nieuwsbericht over vermogens in Nederland dat vandaag verschenen is.
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement