Volledig scherm
Carnavalsvierders in de gemeente Haaren willen opheldering van burgemeester Zwijnenburg die nieuwe regels aankondigde voor de wagens. Ze sust de boel, maar na de zomer wordt het beleid tegen het licht gehouden. © Bart Meesters

Burgemeester Haaren betreurt heibel
met carnavalsclubs

HAAREN - Burgemeester Jeannette Zwijnenburg betreurt dat ze de carnavalsvierders in de gemeente Haaren zo kort voor het festijn heeft overvallen met nieuwe regels rondom de carnavalswagens. Na de zomer worden de regels voor de wagens alsnog tegen het licht gehouden.

Carnavalsvierders waren in Haaren in rep en roer toen hun verenigingen enkele dagen voor carnaval een brief van de burgemeester ontvingen. Hierin stond dat het verboden werd om mensen te vervoeren op wagens die onderweg waren naar de optocht. Dat zorgde voor veel weerstand bij carnavalsvierders, die massaal naar het gemeentehuis togen. Hier wist de burgemeester de boel te sussen met een compromis.

,,Het was ongelukkig. Het was geen fijn moment en geen fijne beslissing”, zo zei burgemeester Zwijnenburg . 

Zwijnenburg bedrukte dat kort voor carnaval bleek dat dweilwagens zich toch zouden verzamelen in Helvoirt terwijl er te weinig toezicht was op de veiligheid omdat het ontbrak aan politieinzet. Na de zomer gaat de gemeente Haaren alsnog de nieuwe regelgeving voor de wagens bekijken. 

Sten Reijnen van Samenwerking ‘965 noemde de maatregel ‘een klap in het gezicht van jongeren die initiatief tonen en een unieke traditie voor Haaren in stand houden'. Ook het willen verwijderen van de pers tijdens de bijeenkomst op het gemeentehuis riep bij Reijnen vraagtekens op. 

De burgemeester zei dat aleen Oisterwijk Nieuws zich niet vooraf aangemeld had voor de bijeenkomst en daarom geweigerd werd.  De burgemeester wilde die eigenlijk in beslotenheid houden, maar door de drukte lukte dat niet meer. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement