Volledig scherm
© Johan van Grinsven/BD

Burgemeester van Haaren krijgt 10.768 euro extra van haar eigen gemeente ​

H​AAREN - Burgemeester Jeannette Zwijnenburg van Haaren krijgt dit jaar 10.768 euro extra van haar eigen gemeente. Als vergoeding voor dubbele woonlasten. Omdat zij haar villa in Oudendijk al bijna drie jaar niet verkocht krijgt en zij verplicht in Haaren moet wonen - zij heeft daar een huurhuis - heeft de burgemeester recht op compensatie. Dat bepaalt het Rijk, maar de gemeente betaalt.

Een burgemeester is wettelijk verplicht zich zo snel mogelijk te vestigen in de ‘eigen’ gemeente. Die gewenste snelheid kan leiden tot dubbele woonlasten en vandaar de rijksregeling. Een aangepaste versie ervan is op 1 februari ingegaan, wat in het voordeel is van de in oktober 2013 benoemde Zwijnenburg. De oude regeling liep per 1 januari 2016 af. Zwijnenburg kreeg over 2014 en 2015 in totaal 25.348,46 euro aan dubbele woonlasten vergoed.

In de nieuwe regeling krijgt een burgemeester ook in het derde jaar na benoeming nog compensatie. Voor Zwijnenburg is dat dit jaar maximaal 10.768 euro. De steun eindigt als ze haar huis verkoopt of op 21 oktober, als de driejarige termijn afloopt.

Boxtel e.o.