Werner Grientschnig uit Helvoirt toont met enige trots het Van Gogh monument schildje.
Volledig scherm
Werner Grientschnig uit Helvoirt toont met enige trots het Van Gogh monument schildje. © Christ Pijnenburg

Eerste Van Gogh monument schildje in Helvoirt

HELVOIRT - Drie Van Gogh monument schildjes zijn vandaag, vrijdag 22 juni, in Helvoirt uitgereikt. Een voor de eigenaar van de protestante kerk, een voor de bewoner van het voormalig woonhuis van de familie Van Gogh en een voor de gemeente Haaren als mogelijke eigenaar van de begraafplaats van een lid van de familie van Gogh. Het is de bedoeling dat alle Van Gogh gebouwen die op de monumentenlijst in Nederland voorkomen een dergelijk schildje krijgen. 

De schildjes bracht Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Brabant, mee naar Helvoirt. Hij was getuige van de officiële opening van het VVV-Van Gogh informatiepunt in het HelvoirThuis in Helvoirt.

Werner Grientschnig (74) bewoont sinds 1979 de pastorie van de protestante kerk in Helvoirt waar de ouders van Van Gogh jaren woonden. Hij was heel erg in zijn sas met de ontvangst van het schildje. Tot in detail wist hij de staat van het gebouw uit te leggen bij de aankoop van dit toen al monumentale pand.

Volgens Frank van den Eijnden ligt Helvoirt strategisch heel erg belangrijk te midden van de Loonse en Drunense Duinen en het Groene Woud. Deze twee natuurgebieden gaan in de toekomst deel uit maken van het Van Gogh Nationaal Park.