Volledig scherm
Politie-onderzoek in Esch vlak na de moord. © Ron Magnée

Eis: 12 jaar cel tegen verdachte (28) van moord op Syriër uit Esch

* UPDATE 18.42 uur * ESCH - Tegen de man die wordt verdacht van de moord op Syriër Rachid Dardari is woensdag 12 jaar cel geëist. De verdachte bekende woensdag voor de rechter opnieuw dat hij zijn landgenoot in brand had gestoken. Hij vertelde tijdens de rechtszaak dat hij het slachtoffer met een fietskarretje naar Boxtel vervoerde en zijn lichaam daar in brand stak. Uitspraak volgt op 24 februari.

Het slachtoffer werd in november 2014 brandend gevonden in het bos Sparrenrijk in Boxtel. De 28-jarige verdachte zit sinds februari vorig jaar vast. De zaak begon om 9.00 uur bij de rechtbank in Den Bosch. Het Brabants Dagblad is aanwezig bij de zaak, waar de verdachte zijn verhaal doet. Hij vertelt dat hij 's nachts langs ging bij Dardari om met hem te praten. "Ik ben bovenop hem gaan zitten, om hem tegen te houden", legt hij uit. "Na een tijdje werd hij rustig, bewoog niet meer. Toen besefte ik dat hij dood was. Ik dacht dat zijn nek gebroken was, maar ik heb mijn hand niet hard aangedrukt, dat zweer ik bij God."

Doodslag
De officier van justitie gaf aan dat moord niet te bewijzen valt en zette daarom in op doodslag. Het slachtoffer werd in een nekklem genomen; volgens de officier nam de verdachte daarbij het risico dat Dardari zou sterven. Als het een ongeluk was, zoals de verdachte zegt, waarom heeft die dan niet de ambulance gebeld, vraagt de officier zich af. Deze acht doodslag bewezen.

Telefoongesprek
In de rechtszaak werd er ook naar een telefoongesprek geluisterd dat de verdachte en de vrouw van het slachtoffer na zijn dood hadden, begeleid door een tolk. Volgens die laatste zou de verdachte in het gesprek zeggen dat de politie gelooft dat Dardari niet met opzet is vermoord. De verdachte gaf zelf aan dat hij het verhaal tegenover de politie 'een beetje heeft veranderd'.

Bekentenis
De 28-jarige verdachte bekende begin april van vorig jaar al dat hij de 46-jarige man in brand had gestoken. De man heeft in afgetapte gesprekken toegegeven dat het 'wel degelijk de bedoeling was' dat het slachtoffer zou sterven. De zoon van Dardari verklaarde dat de verdachte al eerder zou hebben gezegd dat hij Dardari zou vermoorden en in brand steken. De verdachte ontkent dit.

Gezicht
Een wandelaar vond het brandende lichaam van de man uit Syrië destijds in het bos in Boxtel. Hij was overleden toen de politie arriveerde. De politie kwam de identiteit van de man pas na een week op het spoor na tips. Die kwamen binnen toen foto’s van het gezicht van de dode man op internet en televisie werden getoond. Het slachtoffer was niet als vermist opgegeven.

Geheime relatie
Begin februari vorig jaar werden de echtgenote en de mannelijke verdachte gearresteerd. Ze hadden een geheime relatie, zo bleek. Beiden hebben volgens hun advocaten verklaard dat de man de moord heeft gepleegd en de vrouw boven lag te slapen, net als de drie kinderen van de familie.

Volgens de advocaat van de verdachte was er geen sprake van opzet, zo pleitte hij vorig jaar tijdens een tussentijdse zitting bij de rechtbank.

Boxtel e.o.