Volledig scherm
koningsmarkt Esch © N Reigersman

Esch viert koninklijk feestje: 'Ik ga binnenkort speelgoed verkopen om haaien te redden'

ESCH - Overal in de regio werd Koningsdag gevierd en kleurden dorpskernen oranje. Zo ook in Esch, waar Brabants Dagblad een kijkje ging nemen. Martje Bekkers (78), een van de nieuwgedecoreerden, werd 's morgens in het zonnetje gezet. "Ik wist niet dat er zulke goede babbeltrucs bestonden om iemand met een lintje te verrassen. En ik dacht altijd dat ik nergens in zou trappen, maar toch ben ik er met open ogen in getuind. Maar het was een geweldige verrassing."

De opzet van Koningsdag in Esch was anders dan normaal: voor het eerst vond het plaats op het Dorpsplein en eveneens voor het eerst betaalden de deelnemers een klein bedrag dat bestemd was voor het goede doel: Alpe d'HuZes. "Die ga ik fietsen", vertelde Eefje Bergman van de stichting Soesch die de Koningsdag organiseerde. "Bovendien heeft een van onze Soesch-leden kanker en wordt nu behandeld. Daarom hebben we besloten om er dit jaar dit goede doel aan te koppelen. Voor vijf euro kunnen de kinderen aan alle activiteiten deelnemen en ze krijgen snoepgoed en onbeperkt limonade."

'Midden in de vakantie'

Het aantal kinderen leek iets minder te zijn dan andere jaren toen het nog op het voetbalveld was. "Daar waren iets meer oudere kinderen. Bovendien valt het midden in de vakantie", verklaarde Bergman. "Misschien ligt het daaraan."

Terwijl er een korfbalveldje en een levensgroot dambord werden gerealiseerd, namen kinderen plaats op het Marktplein voor de vrijmarkt. Floor de Vocht (9) was de eerste en viel meteen op door haar zelfgemaakte poster met afbeeldingen van en wetenswaardigheden over de tijger. "Ik ben lid van het Wereldnatuurfonds. Omdat de tijger bedreigd is, geef ik mijn opbrengst aan het WNF." 

Cupcakes

Behalve speelgoed verkocht Floor zelfgemaakte cupcakes en brownies. "Ik ben gisteren de hele dag bezig geweest. Erg druk was het." Terwijl voorbijgangertjes Floors teksten op de poster lazen - 'een tijger kan niet spinnen zoals een poes' - ontstonden discussies over bedreigde diersoorten. "Ik ga binnenkort speelgoed verkopen om haaien te redden", deelde Gucho Garabet (10) mee. "Daar gaat het ook niet goed mee." Naast de vrijmarkt werd er druk gebruikgemaakt van de stormbaan en bedacht Nick Spooren (11) alvast een nieuwe attractie voor volgend jaar. "Ik vind het hier leuker dan op het sportveld vorig jaar, maar als je de boel een eindje opschuift, kan er best nog een voetbalveldje bij."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement