Volledig scherm
Scholieren leggen jaarlijks met burgemeester Jeannette Zwijnenburg een krans en plaatsen tulpen bij het herdenkingsmonument 'Poort der Zuchten' de toegangspoort naar Gedenkplaats Haaren op Haarendael. © Roel van der Aa

Gedenkplaats Haaren moet historisch Haarendael verlaten

HAAREN - Gedenkplaats Haaren ’40-’45 moet eind januari  landgoed Haarendael hebben verlaten. De Haarense ondernemer Wim Vugts heeft de Vriendenkring Haaren 1940-1945 het gebruik van het museum op deze historische locatie opgezegd. 

Hij wil niet meer financieel opdraaien voor het museum zonder dat hij inkomsten heeft uit de verhuur van paviljoens op Haarendael aan arbeidsmigranten. Maar de gemeente staat dat dusver niet toe en de migranten moesten vorig jaar het veld al ruimen op op last van de rechter.

Het museum kost, zegt Vugts, zo’n 50 mille per jaar aan gas, water en elektra. ,,De gemeente maakt niet voort met de goedkeuring van een verdienmodel dat ik heb voorgelegd”, wijst Wim Vugts op de nieuwe grote plannen die hij heeft om er opnieuw arbeidsmigranten te huisvesten en er een hotel en zorgcomplexen te bouwen. 

Historische waarde

Het museumbestuur is bezorgd en ook het college van B en W wil dat het museum op de historische plek blijft. ,,Het zou zo jammer zijn. Ons museum is van grote educatieve en historische waarde", zegt bestuurslid Cees van Roessel. Hij vindt dat het museum als pressiemiddel wordt gebruikt naar de gemeente toe waarmee Vugts al lang een juridische strijd voert over Haarendael. Vugts reageert met: ,,Als de gemeente meewerkt aan een goed verdienmodel, door er arbeidsmigranten te huisvesten, dan kan ook de Gedenkplaats blijven.”

Op 25 januari wordt de stand van zaken rond Haarendael voorlegd aan de gemeenteraad. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement