Volledig scherm
Een van de concrete duurzame projecten in gemeente Haaren is op de gemeentewerf te vinden: de zonnepanelen staan daar in slagorde opgesteld. © Roy Lazet

Gemeente Haaren en coöperatie samen op de bres voor duurzaamheid

HAAREN - Een vliegwiel. Die rol willen de gemeente Haaren en de coöperatie Duurzame Energie Haaren (DEH) nadrukkelijk gaan vervullen. Samen willen ze duurzame projecten in de eigen gemeente aanzwengelen. Niet met subsidies, maar vooral met kennis en door individuen en kleine of grote groepen die plannen hebben op het gebied van energiebesparing te helpen die ook daadwerkelijk te realiseren.

"Niet iedereen kan een businessplan schrijven, de juiste financiering vinden of goede promotie maken. Daar willen wij bij helpen", zegt voorzitter Ron Swank van DEH.

Deze samenwerking werd gisteren officieel gepresenteerd tijdens de Klimaattop Haaren, een symposium over duurzaamheid in het gemeentehuis. De gemeente heeft inmiddels een specialist duurzaamheid aangesteld, mede om concrete projecten in de gemeente te ondersteunen en om de eigen organisatie duurzamer te laten opereren.

De beide partners in dit project – gemeente en DEH – gaan niet bepalen welke Haarense ideeën en vernieuwende projecten kansrijk zijn en welke niet. Swank: "Wij proberen iedereen te steunen. Om te voorkomen dat ideeën en idealen op voorhand doodlopen."

Boxtel e.o.