Volledig scherm
© Johan van Grinsven/BD

Gemeente Haaren wil 1 miljoen euro extra aan belasting innen​

H​AAREN - Kabels en leidingen in gemeentegrond moeten Haaren de komende 10 jaar 1 miljoen euro extra opleveren. Te betalen door de netbeheerders van wie die gas- en waterleidingen en tv- en internetkabels zijn.

Die netbeheerders dreigen de kosten door te berekenen aan hun klanten. „Een loos dreigement”, stelt wethouder Eric van den Dungen. De gemeente schat in zo’n 100.000 euro per jaar te kunnen innen voor de ondergrondse kabels en leidingen. Het gaat om een zogeheten precariobelasting. Veel gemeenten hanteren die belastingen, bijvoorbeeld voor terrassen of reclames aan gevels of op trottoirs.

Overgangsregeling
​Haaren kent op dit moment alleen een precario-heffing voor standplaatsen. Het invoeren van de belasting op kabels en leidingen komt niet voor niets nu in beeld. De verwachting is namelijk dat de rijksoverheid deze belasting gaat schrappen. Maar het opheffen ervan zal waarschijnlijk gepaard gaan met een overgangsregeling voor de gemeenten die de belasting hanteren. Die kunnen mogelijk nog maximaal 10 jaar het tarief blijven berekenen.

​Lees een uitgebreid achtergrondverhaal over deze nieuwe precariobelasting in Haaren het Brabants Dagblad, editie Meierij, van zaterdag 2 juli. ​

Boxtel e.o.