Volledig scherm
Gedeputeerde Anne-Marie Spierings kondigde in 2016 in de gemeenteraad aan dat Haaren vaart moet maken met de gemeentelijke herindeling. © Jan Zandee

Gemeenteraad is er uit: Haaren wordt in 2021 of 2022 opgesplitst

HAAREN - De gemeente Haaren wil opsplitsen per 1 januari 2021 en als dat niet haalbaar is uiterlijk 1 januari 2022. Een definitief raadsbesluit hierover wordt 21 december genomen. De gemeenteraad en college van B en W waren donderdagavond na drie jaar discussies unaniem over deze streefdata voor de opsplitsing. 

Met een gezamenlijke motie over de bestuurlijke toekomst van Haaren namen de vijf raadsfracties van Haaren gisteravond tijdens een extra debat over de burgerpeiling een unaniem standpunt in. Hiermee respecteerden alle fracties, zo gaven ze aan, het signaal dat een meerderheid van de kiezers in Haaren gaf tijdens de burgerpeiling in oktober. 56 procent koos voor opsplitsing.

 Alle fracties wilden de stem van de burger zwaar laten wegen en ook de ambtelijke organisatie snel duidelijkheid geven over de toekomst. Daarbij hoopt Haaren zelf de regie over het herindelingsproces te houden. 

Als de opsplitsing  in 2021 doorgaat, zijn er in november 2020 herindelingsverkiezingen in de gemeenten waarover Haaren (Oisterwijk), Esch (Boxtel) en Helvoirt (Vught)  worden opgesplitst. Voor de overgang van Haarense delen, buurtschap de Margriet en het dorp Biezenmortel naar respectievelijk Heusden en Tilburg zijn alleen grenscorrecties nodig.  De provincie voerde afgelopen jaar de druk op de gemeente om tot een datum te komen steeds meer op. Eerst met een extern adviseur en recent met een vernietigende bestuurskrachtmeting.

Arhi

Burgemeester en wethouders kregen donderdagavond van de raad onder meer de opdracht om in november een bijeenkomst voor de raadsleden te houden over de wet Algemene regels herindeling (Arhi) die de mogelijkheid biedt om als gemeente op te heffen en te splitsen. Ook komt er een procesvoorstel aan de gemeenteraad die investeringsplannen als voor gemeenschapshuizen Den Domp in Haaren en De Vorselaer in Biezenmortel moet borgen en andere belangen voor inwoners en personeel. Daarbij komt er een onafhankelijk procesadviseur in Haaren. Ook zal het college voor 21 december in gesprek gaan met omliggende gemeenten.

,,Ik snap dat de raadsfracties een compromis vinden in de splitsingsdatum 2021”, zei Peter Dirks van Belangengroep Toekomst Haaren na afloop. ,,Maar ik snap niet dat de gemeenteraad nu nog de werking van de Arhi-wet moet uitzoeken. Hebben ze dan drie jaar zitten slapen?” Volgens wethouder Eric van den Dungen duurt het proces inderdaad lang. ,,Maar, het is ook niet zo maar wat.”

Quote

Maar ik snap niet dat de gemeente­raad nu nog de werking van de Arhi-wet moet uitzoeken

Peter Dirks
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement