Volledig scherm
© Johan van Grinsven / BD

Haaren is drie ton kwijt aan rechtszaken rond Haarendael

HAAREN - De gemeente Haaren heeft in drie jaar tijd een 292.000 euro uitgegeven aan juridische kosten rond landgoed Haarendael. Deskundigen die een jaar hebben gedaan over het vaststellen van de verkoopprijs, soupeerden 91.000 euro op.

Zorginstelling Cello vroeg de gemeente eind 2014 de verkoopprijs van het landgoed te laten vaststellen door de rechter. Omdat Haaren de Wet Voorkeursrecht Gemeenten heeft gevestigd op landgoed Haarendael, moet de gemeente alle juridische kosten betalen. „Dat is wettelijk zo geregeld, dat kan ik begrijpen”, zegt de Haarense wethouder Johan van den Brand. Wat hij niet begrijpt is het hoge bedrag dat de deskundigen opstrijken.

„Cello heeft een taxatie neergelegd bij de deskundigen, wij ook. Toch gaan die zelf allerlei scenario’s uitrekenen die niet realistisch zijn. Bijvoorbeeld het hele terrein vol met appartementen voor studenten die in Tilburg en Eindhoven studeren. Dat zal nooit gebeuren, dus dat hoef je niet uit te rekenen.”

Niet realistisch
Dat er juridische kosten zouden zijn was duidelijk. 91.000 euro is te gek voor woorden”, vindt Van den Brand. Haaren moet naast de deskundigen ook de juridische kosten voor zichzelf én voor Cello betalen als het gaat om het vaststellen van de prijs. Speciaal hiervoor heeft de gemeente aan geïnteresseerde koper 100.000 euro gevraagd, als inschrijvingsgeld zeg maar.

Bij levering moet de koper - Platform Haarendael - nog eens 120.000 euro betalen. Er gaapt een gat van 72.000 euro. Dat kan alleen groter worden. Met nog twee rechtszaken te gaan durft Van den Brand dat niet te schatten.

Lees meer over Haarendael op bd.nl/haarendael.

Boxtel e.o.