Volledig scherm
Carmen Underwater © Carmen Underwater

Haaren verbiedt op de valreep optreden, organisatie is boos

HAAREN - Op de valreep mag woensdagavond het muziekoptreden van de Duitse zangeres Carmen Underwater bij Tuinderij De Es in Haaren niet doorgaan. De gemeente heeft dat verboden omdat ze niet weet of de brandveiligheid gegarandeerd is. Bart Pijnenburg van De Es is zeer ontstemd over de beslissing en de gang van zaken.

Carmen Underwater is met man en kind bezig aan een jarenlange Europese tournee. Ze regelt onderweg haar optredens. Een ervan was al langer gepland, in de tuinkamer van biologische tuinderij en zorgboerderij De Es in Haaren. Pas gistermiddag werd het optreden door de gemeente verboden, nadat medewerkers een artikel over het optreden in het Brabants Dagblad hadden gelezen. 

Bart Pijnenburg van De Es erkent dat hij geen evenementenvergunning heeft aangevraagd voor het concert. ,,Ik dacht dat dat niet nodig zou zijn voor een soort huiskamerconcert voor een klein publiek. Carmen Underwater is een volslagen onbekende artieste in Nederland. Door leuke publiciteit, mede in Brabants Dagblad, merkte ik de laatste dagen wel dat de belangstelling iets groter zou kunnen uitpakken." Omdat de capaciteit van de tuinkamer beperkt is tot zo'n vijftig toehoorders, dacht Pijnenburg toch geen vergunning nodig te hebben. 

De gemeente liet Pijnenburg gisteren echter dat ze zich er niet van heeft kunnen vergewissen of de veiligheid van de bezoekers wel of niet gegarandeerd is, omdat De es geen vergunning heeft aangevraagd. Daarom verbood ze het optreden. Daarnaast zou de gemeente signalen uit de buurt hebben opgevangen dat niet alle omwonenden gecharmeerd zijn van de nevenactiviteiten bij De Es, stelt burgemeester Jeannette Zwijnenburg. Zij meldt ook een principieel bezwaar: ,,De Es is een agrarisch bedrijf met zorgfaciliteiten. Er mogen alleen activiteiten plaats hebben ter ondersteuning van die beide functies. Dit concert valt daar buiten".  

Volgens Pijnenburg wilde de gemeente niet meedenken aan een oplossing. ,,Dat dit nu zo hard gespeeld wordt valt me zwaar tegen. We hebben vaker grotere groepen mensen in huis. In de huiskamer zitten onze zorgcliënten, natuurlijk is het daar veilig." 

Zwijnenburg: ,,We zijn zeker genegen om mee te denken met ondernemers. Maar zij moeten zich wel aan de regels houden. Dat ik moest besluiten het concert te verbieden vind ik heel spijtig. Maar ik kan en wil geen verantwoordelijkheid nemen voor dit optreden als ik niet zeker weet dat de veiligheid van de bezoekers is gegarandeerd. Als De Es tijdig een vergunning had aangevraagd, hadden we misschien wel een oplossing gevonden. Nu kon dat niet in één dag."   

Het optreden van Carmen Underwater gaat toch door, bij een vriendin van Pijnenburg in Oisterwijk. Het wordt daar een klein huiskamerconcert met een beperkt aantal plaatsen. Wie er bij wil zijn, moet een e-mailbericht sturen naar bart@tuindees.nl of een appje naar 06-22137239. Pijnenburg meldt dan of er nog plek is en waar het concert plaats heeft. 

Boxtel e.o.