Het nieuwe boek van Peter Bak over Kamp Haaren.
Volledig scherm
Het nieuwe boek van Peter Bak over Kamp Haaren. © BD

'Haaren was een oord van de uitgestelde dood'

HAAREN - Was Kamp Haaren een sanatorium of vakantiekamp in vergelijking met andere plekken waar de Duitse bezetter Nederlanders vastzette?

Historicus dr. Peter Bak stelde de vraag zaterdag tijdens een symposium ter gelegenheid van het verschijnen van zijn boek 'Een oord van bang wachten. Kamp Haaren 1941-1944'. Van de gijzelaars die tot 1943 in Haarendael zaten, is veel bekend. Veel minder is er gevonden over de 3000 Haarense gevangenen. De Duitsers vernietigden veel archieven zelf.  ,,Ik heb alle namen van de gevangenen op internet ingetypt op zoek naar nabestaanden", zei Bak over  zijn onderzoek. ,,Op zoek naar verhalen van deze gedetineerden zonder grote namen."

,,De angst in Haaren was niet wijdverbreid, het was hier lang niet altijd hopeloos bang wachten. Het was dus zeker een kamp van goede hoop. In Haaren zelf zijn  maar 2 gevangenen gestorven." Tussen 500 en 600 Haarense gevangenen zijn echter naar andere kampen getransporteerd  en daar alsnog gestorven. Ook zijn vanuit Haaren executies uitgevoerd. Zoals op 26 mei 1994, zaterdag exact 74 jaar geleden: 14  verzetsstrijders werden doodgeschoten in de Loonse en Drunense Duinen. Op welke plek is nog immer onbekend.  Haaren was dus zeker een oord van uitgestelde dood", zei Bak. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement