Haarendael mogelijk dicht na vondst drugslab, 50-jarige man aangehouden

videoHAAREN - Een 50-jarige man is donderdagavond aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een drugslab in Haaren. Dat drugslab werd donderdagmiddag ontdekt op landgoed Haarendael. Burgemeester Zwijnenburg denkt er nu over om het landgoed te sluiten.  

De opgepakte verdachte hing donderdagavond rond bij het pand waar het drugslab zich bevond. Het lab stond die nacht onder bewaking, waardoor de man werd opgemerkt. De politie onderzoekt nu zijn betrokkenheid bij het productielab. Hij wordt vrijdagmiddag verhoord. 

Middelgroot Lab

De politie kwam het lab op het spoor doordat er woensdagavond in Elst een vrachtwagentje met drugsvaten werd gevonden in Elst. Deze leidde donderdagmiddag tot de ontdekking van het middelgrote lab in een leegstaand pand op het landgoed. 

Het ontmantelen van het lab gaat vrijdagmiddag verder. 

Discussie over complex

'Dat er nu een drugslab is aangetroffen doet onrecht aan het karakter, de allure en grandeur van het eens zo statige grootseminarie, dit prachtige stuk erfgoed in Haaren', stelt de gemeente in een persbericht.

Eigenaar van Haarendael is zorginstelling Cello. Jarenlang verbleven cliënten met een beperking op het terrein, tot de afdeling werd gesloten. Het landgoed werd daarna gehuurd door ondernemer Wim Vugts. Afgelopen tijd huisvestte hij tijdelijk arbeidsmigranten op het terrein. 

Het enige pand op Haarendael dat nog officieel in gebruik was, was de Gedenkplaats Haaren. Daar worden oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht, onder andere met tentoonstellingen. 

Volledig scherm
Het drugslab wordt leeggehaald. Binnen stond onder andere een ketel. © Bart Meesters
Volledig scherm
Ook haalde de politie tonnen met vloeistof uit het lab. © Bart Meesters
Volledig scherm
Het drugslab zat naast het pand waar een tentoonstelling werd gehouden over de Tweede Wereldoorlog. © Bart Meesters
Volledig scherm
© Bart Meesters/Meesters Multi Media
Volledig scherm
Het drugslab op Haarendael wordt opgeruimd. © Bart Meesters
Volledig scherm
Het drugslab in Haarendael zat in een leegstaand pand. © Bart Meesters