Volledig scherm
De opsplitsing van Haaren zal wel leiden tot grenscorrecties, verwachten de wethouder Van den Brand en Van den Dungen. © Johan van Grinsven

Haarense herindeling leidt geheid tot grenscorrecties

HAAREN - De opsplitsing van de gemeente Haaren zal zeker leiden tot grenscorrecties. Dat stellen de Haarense wethouders Van den Dungen en Van den Brand. Welke aanpassingen dat zijn, kunnen ze nog niet zeggen. Haaren gaat eerst het gesprek met de eigen inwoners aan - die krijgen een zware stem - en ook de andere betrokken gemeenten hebben hier zeggenschap in.

Het Haarense college heeft deze week gesproken over de grenzen van de gemeente en de herindeling. Een eerste kaart met grensaanduiding is in de maak. Daar gaat de gemeente de boer mee op. ,,Het is een vertrekpunt voor een open discussie", zegt wethouder Eric van den Dungen (VVD). Inwoners kunnen hun visie kenbaar maken.

Volledig scherm
Eric van den Dungen © eigen foto

Zo'n zeventig gezinnen aan de Ruiting in Esch hebben dat begin deze maand al gedaan. Zij willen als de opsplitsing definitief wordt, niet met de rest van Esch naar Boxtel, maar aansluiten bij Vught. ,,Er kunnen allerlei argumenten zijn voor een keuze", zegt Van den Dungen. ,,Historische grenzen bijvoorbeeld. Of sentiment. Maar we moeten met z'n allen zo objectief mogelijk bekijken wat de gevolgen van keuzes zijn. Het kan anders gebeuren dat een gemeentegrens midden over een sportveld komt te liggen."

De gemeente wil al dit soort gevolgen in beeld brengen. Zodat de inwoners weten waarvoor ze precies kiezen. ,,Hun stem weegt zwaar, hoewel we als gemeente onze eigen verantwoordelijkheid hebben. Dat geldt ook voor ontvangende gemeenten als Vught en Boxtel. Daarnaast hebben uiteindelijk de Tweede en Eerste Kamer het laatste woord. Maar laten we om te beginnen proberen er samen uit te komen in Haaren."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement