Volledig scherm
Helvoirt heeft sinds vandaag een ideeënbus midden in het dorp hangen. © Jan van Balkom

Helvoirt heeft een ouderwetse ideeënbus

HELVOIRT - Helvoirt heeft een ouderwetse ideeënbus, midden op een prominente plek in het dorp. Die is vandaag aan de dorpspomp voor de Nicolaaskerk gehangen. Boven de felrode bus hangt een bordje met de tekst: 'Dorp Helvoirt is trots op haar verleden, maar werkt ook aan haar toekomst. Heb je een goed idee? Doe het dan in deze bus.'

Ondanks allerlei moderne communicatiemiddelen zoals smartphones en e-mail hebben de initiatiefnemers voor de klassieke ideeënbus gekozen. Waarom eigenlijk? Initiatiefnemer Jan van Balkom: ,,Omdat niet iedereen digitaal onderlegd is of gemakkelijk de telefoon ter hand neemt en spreekvaardig is. We willen dat iedereen zonder enige drempel op elk moment van de dag een idee kwijt kan."

De bus is er gekomen dankzij het lokale maandblad Pomphuiske en bewonersplatform Plein Helvoirt. Van Balkom: ,,Die willen allebei mensen in ons dorp met elkaar verbinden. Helvoirt gaat over twee jaar naar Vught en wij willen er voor zorgen dat we ons prettige leven voort kunnen zetten. Alle ideeën om dat te bereiken zijn welkom."

De dorpspomp is een logische ophangplek, volgens Van Balkom. ,,Hier stond vroeger het pomphuisje en kwamen mensen hun water halen. Ze praatten met elkaar, wisselden nieuwtjes uit. En de gemeente hing er officiële mededelingen op."