Historicus Bak:'Grootseminarie Haaren moet nationaal museum worden'

HAAREN - Het monumentale grootseminarie op het huidige landgoed Haarendael in Haaren moet een nationaal museum worden. Dat vindt historicus dr. Peter Bak die in mei het eerste boek over de oorlogshistorie van het Haarense seminarie presenteert. De Duitse bezetters hielden er enkele jaren honderden vele gijzelaars en gevangenen vast. 

Historicus Peter Bak is de schrijver van het boek  ‘Een oord van bang wachten. Kamp Haaren 1941-1944’ dat 26 mei verschijnt.  Hij deed hiervoor onderzoek naar het gijzelaarskamp en latere Polizeigefängnis Haaren. Het is het eerste historische boek erover. Het verschijnt pas 75 jaar na dato. 

De historicus vindt dat de huidige Gedenkplaats Haaren, een klein museum dat deze Haarense oorlogsjaren wil blijven herinneren, moet uitgroeien tot een nationaal monument, een groot museum. Maar deze maand moet de Stichting Vriendenkring Haaren 1940-1945 die zorgt voor het museum echter het landgoed verlaten. Dat is het gevolg van jarenlange strijd die de gemeente Haaren met de huurder, ondernemer Wim Vugts en de eigenaar zorginstelling Cello voert. 

Bak vindt dat daar een eind aan moet komen. Hij wil dat het landgoed en gebouw met zo’n geschiedenis verdient het om een nationaal monument, een museum te worden. ,,Dat het allemaal nog bestaat en niet is nagebouwd dat is van onschatbare waarde.”

Lees zaterdag het interview met Peter Bak over de oorlogsjaren in Kamp Haaren in het Brabants Dagblad editie Meierij.

Schrijver Peter Bak werkt momenteel aan een boek over landgoed Haarendael in oorlogstijd.
Volledig scherm
Schrijver Peter Bak werkt momenteel aan een boek over landgoed Haarendael in oorlogstijd. © Roel van der Aa
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement