Volledig scherm
Carmen Underwater © Carmen Underwater

In tour van twee jaar zingt Duitse Carmen Underwater in Haarense tuinkamer

HAAREN - Sinds zeven maanden is de Duitse zangeres Carmen Underwater op tournee in Europa. Samen met haar man Daniel en zoontje Enno trekt ze rond in een camper, optredens ritselt ze veelal onderweg. Binnenkort doet ze Nederland aan; een van de twee optredens in ons land is in Haaren, op Tuinderij De Es, op 9 augustus. 

Via-via hoorde Bart Pijnenburg van biologische tuinderij en zorgboerderij De Es over de rondreizende Duitse zangeres en dat zij podia zoekt om op te treden. Hij luisterde naar haar muziek en omdat die hem bekoorde, nodigde hij haar uit om als eerste muzikant op te treden in de in januari gerealiseerde tuinkamer van De Es. Pijnenburg: ,,Theateroptredens hebben we sporadisch al in huis gehad, nu proberen we of een muziekoptreden aanslaat. De tuinkamer is in ieder geval prima geschikt voor een optreden voor zo'n zestig mensen". 

Volledig scherm
Carmen met man Daniel en zoon Enno bij Stonehenge, tussen twee optredens in Zuid-Engeland. © Carmen Underwater

De 37-jarige Carmen Underwater heeft in de afgelopen zeven maanden van haar tournee al in meer opvallende decors gezongen en zichzelf op de piano begeleid. In de botanische tuin en op de luchthaven van Palermo bijvoorbeeld en in Lissabon, in de oudste boekenwinkel ter wereld. Ze probeert zo gauw ze ergens aankomt met de camper optredens te organiseren. 

Volledig scherm
Met de camper in Italië, bij San Gimigniano aan het uitrusten van een eerder optreden. © Carmen Underwater
Volledig scherm
Het eerste album van Carmen Underwater, met de titel Complete kwam eerder dit jaar uit. © Carmen Underwater

Underwater woont en werkt sinds 2003 in Berlijn. Ze schrijft haar eigen nummers. De zangeres heeft zo'n twintig jaar podiumervaring, onder meer als frontvrouw van verschillende bands. Solo heeft ze, sinds 2012, twee EP's ('Carmen Underwater' en 'Breathe') en het album 'Complete' uitgebracht. 

Het optreden in Haaren op woensdag 9 augustus is voorlopig een van twee optredens in Nederland. Het andere is op 10 augustus in Sittard. Underwater probeert, als ze eenmaal in Nederland is, ook elders nog optredens te regelen. Daarna gaat de tournee verder, onder meer in Duitsland en Oostenrijk. De toegang tot het concert is gratis, wel gaat na afloop de pet rond. Het optreden begint om 20.00 uur en de Tuinkamer is open vanaf 19.30 uur. Bij de optredens is het album Complete te koop.     

Boxtel e.o.