Volledig scherm
De namen en leeftijden, op het oorlogsmonument op de Distelberg in Helvoirt, van de zeven Schotse bevrijders die in 1944 in de nabijheid hun leven lieten. © Archieffoto Christ Pijnenburg

Kranslegging bij oorlogsmonument Distelberg Helvoirt

HELVOIRT - Aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen staat een oorlogsmonument in Helvoirt aan de straat die Distelberg heet. Dit monument herinnert de passanten en de omgeving aan de zeven gesneuvelde Schotse soldaten die op 4 november 1944 tegen de avond het Drongelens Kanaal wilden oversteken en dit met hun leven moesten bekopen.

In de duinen in de omgeving van de Distelberg staat een tweede monument waar een Engelse soldaat eerder sneuvelde en later op dezelfde plek een inwoner van Helvoirt. Exact 74 jaar later, op zondag 4 november, leggen vrijwilligers er een krans neer.

Bewoners van de Distelberg en omgeving houden de twee monumenten in stand en leggen er jaarlijks een krans samen met de stichting Pheasant uit Waalwijk. Dit jaar vindt deze plechtigheid zondag plaats vanaf 11.30 uur. Mogelijk is de weg even gestremd maar een korte omleiding voorkomt oponthoud voor het doorgaande verkeer. De pipeband ‘Clan Lamont pipe band‘, luistert de gebeurtenis op. Bij het monument in de duinen leggen de vrijwilligers al eerder op de zondag een krans.

Zeven soldaten

Op de plaats van het monument aan de Distelberg lagen ooit zeven soldaten van de Schotse 51ste Highland Division een half jaar lang begraven die op 4 november 1944 tegen de avond het Drongelens kanaal overstaken en daarbij door de Duitsers werden gedood.