Lucas-studente Vera Nooijen ontwerpt expositieruimte gedenkplaats Haarendael

VIDEOAls eindopdracht voor haar opleiding aan SintLucas in Boxtel heeft studente Vera Nooijen de expositieruimte ontworpen van gedenkplaats Haarendael. 

Ter gelegenheid van de verschijning van het boek 'Een oord van bang wachten. Kamp Haaren 1941-1944' van historicus dr. Peter Bak is in de gedenkplaats een nieuwe expositie ingericht. 

Bezoekers betreden de expositieruimte nadat ze door een smalle, benauwde  gang hebben gelopen. Op de muren van de gang ruim 3106 streepjes, evenveel als het aantal gevangenen  in dit Duitse kamp. De gang kent geen raampjes, licht valt alleen binnen via smalle reten tegen het dak aan. 

,,Gevangen konden ook niet naar buiten kijken en hadden alleen  wat streepjes daglicht", zegt Vera Nooijen.  De vierdejaarsstudente stand-, winkel- en decorbouw was nooit eerder in Haarendael geweest, waar in de oorlogsjaren meer dan 4000 mensen gevangen hebben gezeten. Zij  verdiepte zich in korte tijd uitgebreid in de geschiedenis ervan.  

Volledig scherm
Vera Nooijen in de door haar ontworpen gang met 3106 streepjes © Paul Roovers/BD

Haar ontworpen gang eindigt uiteindelijk toch buiten, in  licht en vrijheid. De mensen komen daar via een sleutelgat, voor Vera symbolisch voor die vrijheid.  ,,De streepjes op de muren zijn door vrijwilligers allemaal met de hand aangebracht. We wilden niet werken met een sjabloon. Gevangenen kerfden zelf veel  inscripties op de muren en ook daar waren alle letters verschillend."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement