Volledig scherm
© Noor Reigersman

MaESCHtro brengt muziek en vrolijkheid

Esch – Het was een muzikale avond vol vrolijkheid. Het nieuwe muziekevenement MaESCHtro, dat zaterdagavond in Dorpshuis De Es te Esch werd gehouden, was een succes en werd gewonnen door Anton van Grinsven.

Van Grinsven dong naar de titel ‘beste amateurdirigent’ ofwel MaESCHtro, samen met Wil van Gemert en Mari Janne van Schijndel die respectievelijk tweede en derde werden.

Vol verve namen ze het dirigeerstokje over van dirigent Robbie Snoek die zelf in de jury zat, samen Michel Bergman en Arno Kurstjens. Van Grinsven beet het spits af en het enthousiasme spatte van hem af. "Ik vroeg me zelfs af of je dansles hebt", merkte Bergman op.

Van timmerman naar dirigent
Van Gemert, zonder enige ervaring met muziek, bracht het er eveneens goed van af. Met weidse armzwaaien hield hij de vaart erin en oogstte de bewondering van Snoek. "Je kunt geen noot lezen, maar je weet precies wat er gebeurt." De volgekrabbelde papieren waarmee Van Gemert werkte, werden door hemzelf gekscherend ‘bouwtekeningen’ genoemd, waarmee hij naar zijn beroep van timmerman verwees.

Van Schijndel bleef het rustigst terwijl ze dirigeerde. "Alsof je er al jaren staat", vond presentatrice Anne Marie van Alphen, waarop Van Schijndel ad rem reageerde: "Gelukkig niet!"

Legpenning
Terwijl de jury zich terugtrok voor beraad, verscheen burgemeester Jeanette Zwijnenburg om het orkestlid Gerrie van der Mee de legpenning, een gemeentelijke onderscheiding, uit te reiken vanwege zijn vele verdiensten voor de gemeenschap. "Ik sta niet gauw met mijn bek vol tanden", reageerde Van der Mee verbaasd, "maar nu zit ik er heel dichtbij".

Toeschouwer Ton van Dijck was enthousiast over de avond. "Dit is Esch ten top. Waar een klein dorp groots in kan zijn!"

Boxtel e.o.