Volledig scherm
Het arrestatieteam aan de Nemelaerstraat in Haaren. © Bart Meesters/Meesters Multi Media

Man dreigde met mes en ontploffing in Haaren

HAAREN - De verwarde man die maandagavond in Haaren is aangehouden, bedreigde familieleden met een mes. Volgens omwonenden heeft de man ook geschreeuwd dat hij zichzelf en zijn boerderij zou opblazen. De Haarenaar raakte gewond toen de politie schoten loste bij de inval.

De mate waarin de Haarenaar gewond is geraakt, bleef dinsdag onduidelijk. Hij zal na het ziekenhuis worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij hield zich urenlang verscholen in zijn boerderij aan de Nemelaerstraat. Hij weigerde zijn huis te verlaten om zich gedwongen te laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Overdag werd al geprobeerd om hem in een ambulance mee te nemen omdat hij toen al in psychische nood zat. Maar dat mislukte. Rond 17.30 uur kwam de politie ter plekke. De man bedreigde zijn familie met een mes en wilde zichzelf en de politie iets aandoen. Een psychiater vreesde dat er ongelukken zouden gebeuren. De burgemeester tekende daarop een inbewaringstelling om hem gedwongen te laten opnemen.

​Onderhandelingen
De massaal uitgerukte hulpdiensten slaagden er echter niet in om de man uit zijn huis te halen. De politie probeerde urenlang om hem met een onderhandelaar uit zijn woning te krijgen. Ook werd veiligheidshalve de gastoevoer afgesloten.

Een arrestatieteam viel rond 23.00 uur het huis binnen en loste daarbij schoten. Volgens omstanders was het alsof er een pistool werd leeggeschoten. De verwarde man raakte daarbij gewond. Hij was toen al alleen in de woning, zijn vrouw was gevlucht.

De Rijksrecherche wil weten wat er bij de schietpartij door de politie precies gebeurd is. Ook is het mes, waarmee de verwarde man had gedreigd, in beslag genomen. Over zo'n drie weken krijgt het openbaar ministerie de uitslag van het onderzoek.

Boxtel e.o.