Volledig scherm
Jeugdburgemeester Melvin kreeg een selfiestick die met burgemeester Zwijnenburg getest moest worden. © Peter de Bruijn

Melvin (9) eerste ‘eerste burger’ van Esch

HAAREN – De 9-jarige Melvin Erkemeij is de eerste jeugdburgemeester van Esch. Dat heeft burgemeester Jeannette Zwijnenburg zondagmiddag tijdens de nieuwjaarsreceptie bekendgemaakt.

,,Ik vind het een grote eer”, is de eerste reactie van Melvin. “Je moet bij officiële gelegenheden zijn zoals bij het bierpompfeest of Sinterklaas. Er komt ook een speciale burgemeestersketting. Die is nog niet klaar. Misschien kunnen we iets doen met mijn fantasievossen? Dat zou ik wel leuk vinden.”

Melvin maakte in 2016 met anderen ongeveer 350 knuffels met kuikentjes in hun buidel voor kinderen die te maken kregen met aardbevingen. Hij bracht de vossen met zijn ouders naar Nepal. “De kinderen daar waren blij”, zegt hij. “Maar de Nepalese cultuur is dat je een cadeautje pas mag uitpakken als iedereen weg is. We hebben toch stiekem even om het hoekje gekeken.”

Volgens Zwijnenburg krijgen Haaren, Helvoirt en Biezenmortel op niet al te lange termijn ook een jeugdburgemeester. “Goed om kinderen te betrekken bij allerlei gebeurtenissen in hun dorp. Daarom krijgt elke kern een jeugdburgemeester; elk jaar een ander jongetje of meisje. Het is voor mij ook leuk omdat ik voortaan niet overal meer alleen naar toe moet.”

Tijdens de nieuwjaarsreceptie verwelkomde Zwijnenburg onder meer de nieuwe inwoners. Haaren groeide in 2016 met bijna 350 nieuwe mensen naar een gemeente met 13922 inwoners.

Volledig scherm
Vijf basisscholen in de gemeente kregen een cheque om 'iets' met hun vrijwilligers te gaan doen. © Peter de Bruijn
Volledig scherm
Een deel van de nieuwe inwoners van de gemeente Haaren. © Peter de Bruijn