Volledig scherm
Doordeweeks kunnen gasten van buiten 's avonds niet meer eten in de horeca van de woonzorgcomplexen Haarensteyn in Haaren en Leyenhof in Helvoirt. © Johan van Grinsven

Mes in openingstijden horeca van zorgcentra Haaren en Helvoirt om verlies te beperken

HAAREN/HELVOIRT - Bij de opening van de twee nieuwe zorgcentra in Haaren en Helvoirt in 2016 was de ambitie dat de restaurants van Haarensteyn en Leyenhof een ontmoetingsplek in het dorp zouden worden. De praktijk blijkt weerbarstiger. Zorgstichting 't Heem gaat de openingstijden ervan flink inperken. De kosten wegen niet op tegen de baten; vooral in de avonduren komen er te weinig mensen.

Naast de appartementen bieden beide complexen 'een sociale en wijkgerichte ontmoetingsruimte waar eten, drinken en ontmoeten centraal staan voor bewoners, bezoek en omwonenden', omschrijft 't Heem. Maar beide voorzieningen draaien met verlies. 't Heem heeft de situatie twee jaar aangekeken en ook een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden om zonder verlies te draaien. De instelling meent dat nu ingrijpen nodig is. Het verlies, volgens 't Heem voornamelijk door de personeelskosten, moet namelijk worden aangevuld met geld dat voor zorg bedoeld is.

De beide restaurants waren open van 10.00 tot 20.00 uur, maar dat wordt van maandag tot en met vrijdag van 10.30 tot 14.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 19.30 uur. Voor de huurders en zorgbewoners blijft de ruimte de hele dag beschikbaar, bijvoorbeeld voor gezamenlijk koffie drinken of bepaalde activiteiten. 't Heem zoekt hiervoor nog vrijwilligers.

Van drie horecamedewerkers wordt hun contract niet verlengd. Daar komen drie anderen voor terug, maar met veel minder uren. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement