Volledig scherm
Een zijvleugel van het hoofdgebouw op landgoed Haarendael. Foto Jan Zandee

Metamorfoseplan voor Haarendael, met groot hotel, museum en zorg

KAARTHAAREN - Ondernemer Wim Vugts heeft grote plannen voor het landgoed Haarendael langs de N65 in Haaren. Eerst wil hij er weer 350 arbeidsmigranten huisvesten om het monument vervolgens op te knappen voor 4 miljoen euro. Dan wordt er gesloopt en gebouwd om wonen en zorg te combineren. Kosten: 40 miljoen euro. 

De Haarense ondernemer Wim Vugts lanceert zijn veelomvattende plannen samen met zorgstichting Cello, de eigenaar van Haarendael. Het gaat om een enorme metamorfose. 

Om het oud-seminarie snel te renoveren willen Vugts en Cello het toch weer tijdelijk verhuren aan arbeidsmigranten. Hiermee wil hij het monument voor 4 miljoen euro opknappen. Terwijl die migranten er net twee weken geleden van de gemeente en op last van de rechter van Haarendael weg moesten. 

90 kamers

Ook liggen er plannen om in het monumentale hoofdgebouw, op de lange termijn, een enorm hotel met 90 kamers of losse appartementen te bouwen. De kerk en ruimtes erbij krijgen weer een museumfunctie en worden benut voor congressen, horeca, recreatie, culturele activiteiten, een streekwinkeltje. 

De zijvleugels van het hoofdgebouw worden gesloopt. Aan beide kanten komt nieuwbouw;  appartementen voor starters en senioren. Ook de paviljoens op het terrein worden vervangen door nieuwbouw; ze bieden dan plek voor beschermd wonen en dementerenden. De plannen zijn ontwikkeld door BRO in Boxtel. De plannen kosten ruwweg 30 tot 40 miljoen euro. 

Tekst gaat verder onder het beeld.

Volledig scherm
1. Gesloten gebouw voor beschermd wonen, 24 kamers van 30 vierkante meter. 2. Nieuwbouw aan beide zijden van het monument, met 39 appartementen voor senioren en starters (75 vierkante meter). 3. 90 hotelkamers/kleine appartementen van 40 vierkante meter. 4. In de kerk, de huidige gedenkplaats, komen kantoren voor de zorg, culturele activiteiten, congressen en een winkel met streekproducten. 5. Nieuwbouw met 35 appartementen. 6. Vijf nieuwe complexen met 50 zorgwoningen voor dementerenden, van 60 vierkante meter. © Marja Van De Ven

Vergunning

Om ze te realiseren is moet Cello een nieuwe vergunning voor de exploitatie aanvragen, tenminste als het college dat ziet zitten. Als er een nieuw bestemmingsplan komt zal de gemeenteraad het laatste woord hebben.