Volledig scherm
De rioolwaterzuivering aan de Oisterwijksedreef in Haaren. © Waterschap De Dommel

Mogelijk zonnepanelen bij Haarense waterzuivering, energie voor zo'n 300 huishoudens

HAAREN - Misschien krijgen zo'n 320 Haarense huishoudens over een tijdje al hun energie van een zonnepanelenparkje bij de rioolwaterzuivering in hun dorp. Waterschap De Dommel wil namelijk een fors deel van het terrein van de zuivering - onder voorbehoud - ter beschikking stellen aan aan de coöperatie Duurzame Energie Haaren (DEH).

Het voorbehoud zit 'm in het rendement dat op de waterzuivering aan de Oisterwijksedreef in Haaren te behalen is, aldus woordvoerder Martin Bouwman van het waterschap. DEH gaat onderzoeken of het rendabel is om het zonnepark aan te leggen. Het waterschap wacht af wat de uitkomst is en neemt dan een besluit. De gedachte is nu dat er op een stuk terrein van 4.000 vierkante meter zonnepanelen kunnen komen.

De Dommel wil waar mogelijk duurzame energieprojecten opzetten of steunen. Dat kan op percelen die in het bezit zijn van De Dommel, maar ook in het water dat het schap beheert, zoals de coöperatieve waterkrachtcentrale Dommelstroom in Sint-Michielsgestel doet. ,,Een ander voorbeeld is een windmolenparkje dat we in Tilburg-Noord realiseren", zegt Bouwman. Deze projecten passen in het streven van De Dommel en de andere waterschappen in Nederland om in 2025 energieneutraal te zijn.

Quote

We zijn blij met het vertrouwen dat waterschap De Dommel in ons heeft

Clemens van Hulten, bestuurslid Duurzame Energie Haaren

De Haarense coöperatie wil het onderzoek binnen een paar maanden afronden. Volgens bestuurslid Clemens van Hulten kunnen op een perceel van 4.000 vierkante meter zo'n 2.500 panelen geplaatst kunnen worden. Die kunnen zo'n tweehonderd Haarense gezinnen van energie voorzien. Is er iets meer ruimte beschikbaar dan kan dit een project van zo'n 4.000 zonnepanelen worden, stelt de Helvoirtenaar. En die kunnen aan zo'n 320 Haarense huishoudens energie leveren.

Volledig scherm
Clemens van Hulten: ,,We stellen ook voor om een groenstrook rond het zonnepanelenparkje aan te leggen, als beschutting voor klein wild". © Johan van Grinsven