Volledig scherm
De gemeente Haaren wil dat Gedenkplaats Haaren op Landgoed Haarendael blijft. Het museumbestuur kan niet meer bij de Gedenkplaats binnen omdat de sloten aan de toegangspoort zijn veranderd. © marc bolsius

Museumbestuur kan niet meer bij Gedenkplaats Haaren: ‘Het slot is verwisseld’

HAAREN – De Vriendenkring Haaren 1940-1945 kan het museum op Landgoed Haarendael niet meer binnen. De sloten aan de toegangspoort zijn opeens vervangen. Het museumbestuur hoopt dat de Haarense ondernemer Wim Vugts nog tot inkeer komt. Vugts zegt van geen ander slot te weten.

Voorzitter Jo Latijnhouwers van de Haarense Gedenkplaats ontdekte vrijdag dat zijn sleutel niet meer op het slot aan de poort van Landgoed Haarendael paste. ,,De sloten van de poort zijn vervangen. We kunnen er niet binnen en dat vinden we niet zo prettig”, zegt Latijnhouwers. 

Het museumbestuur is overvallen door de actie van ondernemer Wim Vugts die het landgoed huurt van zorginstelling Cello. Vugts had het bestuur gesommeerd voor eind januari het museum uit te ruimen en te vertrekken. Het museumbestuur weigerde dat en wilde het zelfs laten aankomen op een rechtszaak. 

Pressiemiddel

Vugts wil niet langer opdraaien voor de gebruikerskosten van het museum. De Gedenkplaats herinnert aan de vele gevangenen en gijzelaars die op Kamp Haaren door de Duitse bezetter werden vastgehouden. De ondernemer gebruikt volgens het museumbestuur het museum als pressiemiddel. 

Vugts stelt namelijk dat de Gedenkplaats mag blijven als de gemeente vaart zet achter zijn nieuwe plannen voor Haarendael. Het college van B en W vindt die echter onvolledig en nog te onduidelijk, Het college van B en W en alle raadsfracties hebben zich er vorige week donderdag over uitgesproken dat de Gedenkplaats voor Haaren behouden moet blijven op de historische plek waar het nu zit.

De Vriendenkring Haaren 1940-1945 hoopt dat een goed gesprek met Vugts en Cello de lucht weer zal klaren. ,,We gaan dat nog eens proberen. We hebben wel de meest belangrijke en kwetsbare spullen bij particulieren ondergebracht”.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement