Volledig scherm
In de Tweede Wereldoorlog was landgoed Haarendael in Haaren nog een seminarie waar nazi's 800 gijzelaars en 3.100 gevangenen vast hielden onder wie politici, verzetsmensen, joden en geheimagenten van het Englandspiel. © marc bolsius

Nieuw boek over oorlogskamp Haarendael komt in mei uit

Haaren - De presentatie van het boek 'Een oord van bang wachten. Kamp Haaren 1941-1944' is zaterdag 26 mei bij Gedenkplaats Haaren. Historicus dr. Peter Bak beschrijft hierin de oorlogsperiode van oud-seminarie Haarendael in Haaren. 

Peter Bak belicht in het eerste boek over Haarendael de complexe geschiedenis van kamp Haaren vanuit het perspectief van de gedetineerden. Hij onderzocht hoe gevangenen hun situatie ervoeren en in welke omstandigheden ze leefden. 

In Haarendael werden tussen 1941 en 1944 zowel 800 gijzelaars als zo'n 3.100 gevangenen vastgehouden onder wie politici, verzetsmensen, joden en geheimagenten van het Englandspiel. 

De aanpak van Bak lijkt dezelfde als bij andere recente studies naar de vier voornaamste gevangenissen in oorlogstijd; het Oranjehotel in Scheveningen, 'Kamp Amersfoort, Kamp Vught en gijzelaarskamp en de latere Polizeigefängnis Haaren. 

De presentatie van het boek gaat gepaard met een symposium over de nieuwe inzichten in de historie van de vier genoemde plaatsen. Het symposium begint om 9.30 uur en wordt rond 12.00 uur afgesloten met een symposium. Gedenkplaats Haaren is de initiator voor het boek over 'Lager Haaren'.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement