Volledig scherm
Boorinstallatie.

Onrust over proefboring in Helvoirt

HAAREN - Omwonenden van de Heideweg in Helvoirt maken zich zorgen over de gevaren van een proefboring in dit gebied naar schaliegas.


Zo vragen Mari van Alem, Rien van Hal en Willem Jan Atsma zich af wie bij calamiteiten verantwoordelijk zijn. Volgens Atsma zijn de risico's niet te overzien.
"In Amerika zijn ongelukken gebeurd bij de winning van schaliegas. Op een aantal plekken is het drinkwater zelfs verontreinigd", zegt Atsma. De heren willen een gedeelte van een documentaire die hierover gemaakt is, laten zien tijdens een voorlichtingsbijeenkomst over de proefboring, die op 18 januari wordt gehouden.
"Ik heb daar geen probleem mee. We moeten alleen kijken of wij als gemeente die bijeenkomst geven of dat oliemaatschappij Cuadrilla dat doet", stelt hij. De heren zijn vooral verontrust omdat het Haarense college en de provincie in hun ogen alles klakkeloos laten gebeuren. "Kennen ze de risico's wel?'", vragen ze zich af.
Wethouder Eric van den Dungen (VVD) heeft een aantal technische vragen doorgestuurd naar Cuadrilla. De boortoren komt praktisch in de achtertuin van Van Hal te staan.
"Elders in Nederland houdt een boormaatschappij 300 meter afstand van woningen. Hier is dat maar 270 meter", zegt Van Hal. Van den Dungen stelt dat dit niet de hele waarheid is. "Is het minder dan 300 meter dan gaan de veiligheidseisen omhoog."
Zie hier het ontheffingsbesluit van buurgemeente Boxtel.