Volledig scherm
© arie kievit

Onttrekkingsverbod voor vier beken in gebied Waterschap De Dommel opnieuw ingesteld

MOERGESTEL/OISTERWIJK/ESCH/HELVOIRT – Ondanks de enkele millimeters regen die afgelopen dagen zijn gevallen, dalen de waterpeilen in de Achterste Stroom, de Voorste Stroom, de Essche Stroom en de Broekleij. Vanaf maandag gaat het verbod op onttrekken van water uit deze vier beken in het gebied van Waterschap De Dommel weer in werking.

Het verbod geldt voor vaste onttrekkingsinstallaties, maar ook voor mobiele installaties zoals zuigwagens en giertonnen. Alleen het laten drinken van vee en het bestrijden van brand met water uit de beken of sloten is wel toegestaan. Op de naleving van het verbod om water te onttrekken, wordt verscherpte controle uitgevoerd. Het verbod geldt voor de vier genoemde beken, maar ook voor alle daarin uitkomende zijbeken en sloten.

Een onttrekkingsverbod – een maatregel om te voorkomen dat beken en sloten onvoldoende stroming behouden of mogelijk droogvallen – wordt ingesteld als de hoeveelheid water die door de beek stroomt minder is dan 10 procent van de gemiddelde afvoer. Het wordt weer opgeven als die afvoer boven de 15 procent komt en er voldoende neerslag wordt voorspeld.

Het onttrekkingsverbod voor de Achterste Stroom, de Voorste Stroom, de Essche Stroom en de Broekleij werd 27 juni nog ingetrokken. Nu gaat het dus weer van kracht.

Boxtel e.o.