Volledig scherm
Vught, 6 juni. In Huize Elisabeth werd Zora, de eerste zorgrobot in een verzorgingstehuis, warm verwelkomd door mevrouw Van Dun. Zora kan praten, dansen en kruipt bij mensen op schoot. © Roy Lazet

Ouderen in Esch krijgen gymles van een robot

ESCH - Na Huize Elisabeth in Vught en enkele andere verzorgingstehuizen in Nederland krijgt ook Buitenhuis in Esch van Zorggroep Elde een eigen zorgrobot. Woensdagmiddag kregen medewerkers uitleg over de besturing van Zora, zoals de robot heet.

Het is niet de bedoeling dat Zora gaat dienen als vervanging voor de mensen die bij Elde werken. Sterker nog, de robot doet niets zonder dat een begeleider. Maar wie de juiste knopjes op de iPad gebruikt, laat Zora praten, zingen, gymnastieken en zelfs hele wandelingen maken.

De robot wordt dan ook toegevoegd aan het animatieteam van Elde. Op welke manier Zora het beste ingezet kan worden, weten ze bij het verzorgingstehuis nog niet. Maar ze gaat in elk geval gymnastieklessen verzorgen. En misschien is ze een uitkomst voor dementerenden die moeite hebben met communicatie met mensen. Vanaf volgende week kunnen bewoners kennismaken met hun nieuwe medebewoner.