Volledig scherm
Ron Swank (L) en John Vermeer van Duurzame Energie Haaren hopen snel hun plannen uit te kunnen voeren in het gebied De Margriet. © Roel van der Aa

Plannen voor Haarense proeftuin in De Margriet

HAAREN - Duurzame Energie Haaren (DEH) wil een vernieuwend natuur- en landbouwproject op de Margriet beginnen. De proeftuin op nu nog schrale grond nabij de Loonse en Drunense Duinen brengt dan recreatie, natuur en landbouw vruchtbaar bijeen.

Door het duurzame gebruik van zo'n 77 hectare grond kan er bijvoorbeeld  water worden opgeslagen die in tijden van droogte de natuur kan helpen. Als de plannen van energiecoöperatie Duurzame Energie Haaren (DEH) slagen zal proeftuin de Margriet in Helvoirt er over zo'n tien jaar liggen,  ten noorden van camping Distelloo en ingeklemd tussen en het Drongels kanaal en de Loonse en Drunense Duinen. 

Nu is DEH volop bezig om alle disciplines zo ver te krijgen om de krachten in deze proeftuin te bundelen. Het Haarense college van B en W wil er al een beheerstichting voor in het leven roepen waarin waterschap, provincie, gemeenten Haaren, Vught, Heusden, de ZLTO, Duinboeren, Natuurmonumenten en  DEH zijn vertegenwoordigd. Samen gaan zij dan de proeftuin, op gronden die eigendom zijn van Haaren en Natuurmonumenten, vormgeven.

Volgens  Ron Swank en John Vermeer van Duurzame Energie Haaren (DEH), initiator van het project, komt er een nieuw landschap waarin natuur, landbouw, onderzoek en recreatie samen gaan. Het is een 'levend lab' voor nieuwe natuur en landbouwinitiatieven die het milieu en klimaat ten goede komen. Proeftuin de Margriet is haalbaar dat heeft ingenieursbureau The Weathermakers al berekend volgens DEH. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement