Volledig scherm
© Johan van Grinsven / BD

​​Polen zijn vertrokken van landgoed Haarendael

HAAREN – Ongeveer dertig Poolse seizoensarbeiders die waren ondergebracht op Landgoed Haarendael in Haaren hebben hun woonruimten daar dinsdagochtend verlaten. Dat gebeurde op last van de gemeente. Die heeft het complex als brandonveilig beoordeeld. De Poolse mannen en vrouwen vertrokken met hun spullen met eigen vervoer, busjes en een enkele verhuiswagen.

De gemeente Haaren liet de eigenaar van het complex, zorginstelling Cello, maandagavond weten dat de brandveiligheid in enkele paviljoens van Haarendael niet door de beugel kan. De tijdelijke bewoners moesten dinsdag voor 10.00 uur zijn vertrokken. Dat hoorden de seizoenarbeiders maandagavond rond 21.00 uur​.

Tientallen van hen moesten vanochtend vrij nemen om hun spullen bijeen te rapen en naar een nieuw onderkomen te verkassen. Daarbij kregen ze hulp van ondernemer Wim Vugts, die een deel van de Polen in dienst heeft.

Vier beheerders die al jaren via anti-kraakbedrijf Interveste op Haarendael wonen, mogen daar ​als enigen ​blijven zitten. Dat komt omdat zij in een deel van het enorme complex wonen waar de brandveiligheid wel op orde is​, aldus de gemeente​.

De gemeente ​Haaren ​en Cello zijn al jaren aan het bakkeleien over Haarendael. De gemeente wil via de rechter afdwingen dat Cello het complex aan haar verkoopt.

Boxtel e.o.