Volledig scherm
Website Duinoord Helvoirt

'Provincie maakt zich te gemakkelijk af van natuuronderzoek Helvoirts recreatiepark Duinoord'

DEN HAAG/HELVOIRT - De provincie moet gaan onderzoeken of voor het Helvoirtse recreatiepark Duinoord een nbw-vergunning (Natuurbeschermingswet) moet komen. Dit besliste de Raad van State woensdag. Stichting Stop Overlast Duinoord stapte vorige maand naar de Raad.

Tot dusver vond het provinciebestuur een nbw-vergunning niet nodig hoewel het klimbos, fietscrossbaan en de speelplaats binnen het zwaar beschermde Natura 2000-gebied Loonse en Drunense Duinen en Leemkuilen liggen. De rest van het pretpark ligt pal tegen het natuurgebied aan. Volgens de provincie zijn er geen schadelijke natuureffecten.

De Raad van State wil dat de provincie eens goed onderzoekt of bijvoorbeeld het klimbos schade aan de natuur kan veroorzaken. Ambtenaren zijn in het oude eikenbos gaan kijken en zeggen dat de bomen niet beschadigd zijn door de kabels en vlonders maar dat vindt de Raad van State onvoldoende. Gecontroleerd moet worden of de activiteiten de kwaliteiten van het natuurgebied niet kunnen aantasten. Datzelfde geldt voor het laserschieten in het Natura 2000-gebied en voor alle andere activiteiten die van invloed kunnen zijn op de natuur, zoals de uitlaatgassen van auto’s van bezoekers.

Stop Overlast Duinoord die zo’n vijftig omwonenden vertegenwoordigt, voert voortdurend rechtszaken tegen Duinoord-eigenaar John Meurs en zijn gezin. Meurs zegt dat de buurt erop uit is zijn bedrijf weg te pesten.

Boxtel e.o.