Volledig scherm
Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (rechts) in een extra gemeenteraadsvergadering. © Jan Zandee

Provincie stuurt extern adviseur naar Haaren voor snellere opsplitsing

HAAREN - Of de gemeente Haaren nu wil of niet, de provincie stuurt per 1 december een extern adviseur die vaart zet achter de opsplitsing van de vier Haarense kernen.

Vier van de vijf raadsfracties zijn tegen de bemoeienissen van de provincie via deze procesbegeleider en vrezen dat die de regie van het proces overneemt. Dat is volgens gedeputeerde Anne-Marie Spierings ongegrond.

Ze maakte in de extra gemeenteraadsvergadering wel duidelijk dat het slikken of stikken is voor de Haarense raad. Als Haaren optrekt met de provincie is er nog invloed op het profiel van de externe procesbegeleider en de stappen die gezet gaan worden. Anders stippelt de provincie zelf die koers uit.

Klaar voor opsplitsing
Samenwerking ’95, VVD, CDA en Lokaal en Liberaal Haaren schrokken dinsdagavond van de standvastige gedeputeerde, die vond dat buurgemeenten zeker al klaar zijn voor de opsplitsing van de Haarense kernen. Dat geldt voor Vught, Oisterwijk, Boxtel en Tilburg. Die zijn volgens Spierings klaar voor de mogelijke komst van respectievelijk Helvoirt , Haaren, Esch en Biezenmortel. Alleen Progressief ’96 omarmt de komst van de adviseur om een snelle opsplitsing teweeg te brengen.

Boxtel e.o.